Zari

Václav Čtvrtek

Povolání:
Rodné jméno:
Václav Cafourek
Národnost:
Narození:
4.4. 1911, Praha, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
6.11. 1976, Praha, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Oblíbený autor pohádkových postaviček Václav Čtvrtek (1911), vl. jménem Václav Cafourek (některé prameny mylně uvádějí jméno Camfourek), pocházel z pražské úřednické rodiny. Téměř všechny prázdniny trávil i s bratrem Karlem a sestrou Bedřiškou u dědečka v Jičíně - odtud posléze čerpal náměty do svých pohádkových příběhů.

Již od dětství velmi rád četl, knížky si půjčoval nejen z knihovny, ale i od svých učitelů. Po studiu gymnázia pracoval krátce jako finanční úředník, toto povolání jej však nebavilo a hned po 2. sv. válce začal učinkovat v rozhlase. 50. léta byla pro něj zásadní, postoupil na místo vedoucího dramatického vysílání pro školy, začal psát své první pohádkové příběhy a jméno Cafourek si úředně změnil na Čtvrtek (podle data narození 4. 4., nikoli podle dne v týdnu).

Souběžně stihl dopisovat i do dětských časopisů Brouček, Mateřídouška, Ohníček nebo Pionýr, pořádal zajímavé besedy na školách a přesto, že byl vysokým funkcionářem ROH a v této době se lidé oslovovali především "soudruzi", pro většinu byl tento chlap mohutné postavy "strejdou Čtvrtkem".

Začátkem 60. let se již plně věnoval knižní tvorbě a tak na jeho milovaném zámku v Dobříši spatřil světlo světa VODNÍK ČESÍLKO, MAKOVÁ PANENKA se svým MOTÝLEM EMANUELEM, KŘEMÍLEK a VOCHOMŮRKA z mechu a kapradí, HAJNÝ ROBÁTKO a rychlý JELEN VĚTRNÍK, VÍLA AMÁLKA a především loupežnická rodinka - RUMCAJS, MANKA a jejich nezbedný CIPÍSEK. Dodnes jsou tyto populární a nestárnoucí příběhy, ilustrované povětšinou Radkem Pilařem a Zdeňkem Milerem, často vysílány.

Dodnes k několikáté generaci dětí promlouvá nezaměnitelně Karel Hoger nebo Vlastimil Brodský... Ve svých vzpomínkách Čtvrtkova dcera Markéta vzpomíná, jak se spisovatel tolik let bránil upřesnění lesa Řáholce, až nakonec připustil, že "Rumcajsovo území" je tam, kam až lidské oko z Valdické brány v Jičíně dohlédne...

Životní osud tohoto skromného umělce, který měl rád přírodu a jeho největším koníčkem bylo rybaření, byl velmi tragický - první manželka (která se mu mimochodem jako půvabná blondýnka stala inspirací pro vílu Amálku) i syn Petr mu zemřeli na zhoubnou rakovinu a na tutéž nemoc zesnula jeho druhá žena Vlasta, která mu byla múzou i oporou. A bohužel v r. 1976 podlehl (jako silný, dlouholetý kuřák) této zákeřné nemoci i on sám.

Autor: Angelika2808

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Václav Čtvrtek

Čtvrtek Václav

Dimitrije Ilić

Ilić Dimitrije

Gib Grossac

Grossac Gib

Naposled navštívené:
Václav Čtvrtek

Čtvrtek Václav

Dimitrije Ilić

Ilić Dimitrije

Gib Grossac

Grossac Gib