Zari

Lita Chevret

Povolání:
Národnost:
Narození:
27.5. 1908, Oakland, Kalifornie, USA
Úmrtí:
23.5. 2001, Palm Springs, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Již takřka zapomenutá americká herečka a hlavně tanečnice Lita Chevret se narodila 27. května roku 1908 v Oaklandu ve státě Kalifornie. Oba rodiče Lity pracovali ve filmovém průmyslu. Své dceři platili taneční hodiny, neboť malá Lita projevovala velké pohybové nadání. Poté, co nabyla prvních zkušeností v divadelním souboru, se Lita rozhodla vydat se na vlastní dráhu profesionální tanečnice. Ve svých dvaceti letech stanula před Lita poprvé před filmovou kameru ve snímku FOX FOLLIES, uvedeném do kin v roce 1929.

Od té doby se začala Lita objevovat zejména v hudebních snímcích, v podstatě prvních muzikálech, kde mohla využít svou taneční průpravu. Výrazně na sebe upozornila ve své druhé roli v muzikálové komedii z roku 1929 s názvem WORDS AND MUSIC. Společnost RKO nabídla Litě tříletý kontrakt na spolupráci a také filmoví režiséři si stále častěji v průběhu 30. let všímali mladé talentované tanečnice, jejíž umělecké nadání bylo nepřehlédnutelné.

Filmový týdeník „Weekly Magazine“ svého času o Litě Chevret napsal: „ Lita Chevret může tančit, tančit a tančit, doma se bude cítit jak v melodramatu, stejně tak i v muzikále. Její hvězdu nepřehlédněte.“ Navzdory tomuto tvrzení a zájmu režisérů patří bohužel Lita Chevret dnes jen ke stínu soudobých muzikálových hvězd, mezi které patřily např. Anita Page či velmi slavná Ginger Rogers.

Pro společnost RKO natočila Lita i deset snímků během jednoho roku. S ohledem na skutečnost, že se celkově na jejím kontě nachází 60 rolí za dobu filmové kariéry, zaměřme se alespoň na některé významnější tituly.

Lita Chevret byla vysoká, štíhlá, tmavovlasá a jak si taneční umění žádá - také velmi pružná a ohebná. Svým tak trochu exotickým vzhledem očarovala diváky ve filmu RIO RITA z roku 1929, jenž se odehrává na mexické hranici. Stojí za to uvést také titul s názvem THE ROYAL BED (česky přeloženo: „Královská postel") z roku 1931, což je drama popisující manželské problémy mezi evropským královským párem. Pro Litu samotnou byla důležitá režijní spolupráce s významnou personou amerického filmu – Georgem Cukorem. Pod jeho vedením natočila celkem šest snímků, z nichž ten první vznikl v roce 1932 a nesl název „WHAT PRICE HOLLYWOOD?“.

Oslnivá atraktivní mladá žena samozřejmě poutala i soukromý zájem mnoha mužů (nejen) z Hollywoodu. O Litině soukromí jako takovém však mnoho dostupných informací není, spíše naopak. Jedná se jen o kusé a nikterak nepodložené informace, ač samozřejmě soudobým bulvárem byla spojována s řadou mužských krasavců, např. s Georgem Raftem (1901 – 1980). Bohužel, nadějné hvězdičce v její kariéře uškodila spíš profesní skutečnost – v roce 1936 jí skončila smlouva se společností RKO a ona se ocitla tzv. na volné noze. Natáčela sice ještě další filmy, ale již jich bylo pomálu na rozdíl od původní ch minimálně deset snímků ročně.

V roce 1940 vznikl takřka kultovní film PHILADELPHIA STORY ("Příběh z Filadelfie"), v němž excelovali v hlavních rolích americké hvězdy Cary Grant a Katharine Hepburn. Lita zde hraje malou roli manikérky. Touto, skoro jubilejní – v pořadí šedesátou – filmovou rolí její kariéra před kamerou bohužel navždy skončila. Teprve 32-letá herečka a tanečnice po čas druhé světové války cestovala i mimo území Spojených států a pořádala putovní představení pro americké vojáky. Po skončení válečného konfliktu odešla do soukromí. Zcela se stáhla mimo jakýkoliv zájem médií a o jejích dalších osudech a soukromém životě není známo vůbec nic. O to možná zní neuvěřitelněji, že Lita Chevret odešla do uměleckého nebe až v požehnaném věku (bez pár dnů) 93 let! O jejím skonu proběhla tiskem jen stručná zpráva informující, že bývalá herečka zemřela 23. května roku 2001 v kalifornském Palm Springs. Avšak ani tehdy nebylo uvedeno nic bližšího o jejím životě po odchodu ze světa filmového byznysu. Lita si zřejmě přála žít v naprostém soukromí a byla to s největší pravděpodobností její rodina, které věnovala svůj veškerý další čas...

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

18:00 - 18:25

14 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Odysea: Mýtus nebo realita?

17:35 - 18:30

39 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

44 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

19 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lita Chevret

Chevret Lita

Naposled navštívené:
Lita Chevret

Chevret Lita