Zari

Sue Carol

Povolání:
Rodné jméno:
Evelyn Lederer
Národnost:
Narození:
30.10. 1906, Cicago, Illinois, USA
Úmrtí:
4.2. 1982, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Sue Carol se narodila 30.10.1906 v Chicagu jako Evelyn Lederer. Oba její rodiče emigrovali do Spojených států amerických z Rakouska-Uherska, kde byli vystavení perzekuci jako osoby židovského původu. Sue byla velmi pohledná, sympatická a bystra dívka, které přálo štěstí, když se dostala do kampaně sponzorované společností Western Association of Motion Picture Adventires /WAMPAS/ v roce 1928.

Šlo o každoroční akci pořádanou od roku 1922 s cílem vytvořit sbor pohledných a sympatických dívek, které by byly zařazovány buď jako nadějné mladé herečky nebo tanečnice. Dnes mnohá jména těchto dívek nikomu nic neřeknou.

Sue Carol, jak se tato nadějná budoucí herečka jmenovala, svým uměleckým jménem, se tak zařadila mezi ty, jejichž jména přesto utkvěla v paměti milovníků filmů dvacátých až čtyřicátých let minulého století. Nejznámější z těchto dívek je zcela jistě Joan Crawford, která patřila před raketovou kariérou filmové star k této skupině WAMPAS v roce 1926.

Sue již v roce 1927 na sebe upozornila ve filmech Slovanská krasavice, Měkký polštář /1927/ režiséra Edwarda F. Clineho v roli dívky. V roce 1928 v komedii Cohenovi a Kellerovi v Paříži a filmem Zpáteční chůze režiséra Ruperta Juliana a Cecila B. De Mille. Vždy šlo o malé role, které neměly tak velký ohlas, ale právě účast ve WAMPS 1928 byla rozhodující pro nastartování herecké kariéry.

Následně Sue Carol také dostala možnost stát se filmovou herečkou, kterou plně využila. V roce 1929 se již objevila v celovečerním snímku Fox Movietone Follies v roli Babs Holworth. V tomto filmovém hudebně tanečním snímku vystupovala společně s Lolou Lave, Johnem Griffinem, Helen Hunt a dalšími. Z let 1929 až 1937 existují filmové snímky, které jsou zčásti i nedostupné nebo umístěné v archívech. Mezi tyto patří i film Zkouška a dvojí zkouška /1930/. Jde komedii, ve které hraje Jane Blair a děj se odehrává v prostředí rozhlasového studia. Thriller Úplatek /1931/, který je adaptací divadelní hry Christy Cabban a zde Sue Carol hraje v hlavní roli Contown Hall spolu s Regis Toomey. Posledním natočeným filmem Sue Carol byl film z roku 1937-Doktorův deník.


Sue Carol své zkušenosti, které získala byť i za poměrně krátkou hereckou dráhu, využila jako vyhledávačka hereckých talentů. Jejím klientem byl též známý herec Alan Ladd, za kterého se nakonec Sue Carol provdala. Sue Carol zemřela náhle na selhání srdce 4.února 1982 v Los Angeles, ve věku 75 let.

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sue Carol

Carol Sue

Naposled navštívené:
Sue Carol

Carol Sue