Zari
Životopis (biografie) / Informace:
Přestože po svém tátovi, členovi muzikantského trampsko-kovbojského dua Racek a Kupšovský, zdědil mladý pražský herec Jiří Racek uměleckých genů určitě dost a dost, jako kluk se zpíváním rozhodně živit nechtěl.

K účinkování ve filmu ho ale už jako malého předškoláčka přivedla maminka, která se kdesi dočetla, že filmaři shánějí kloučka s rezavými vlásky. Protože v tomto směru měl malý Jiříček opravdu co nabídnout, maminka nezaváhala a vyrazila se synkem na konkurz. Ten sice pětiletému Jiříkovi nevyšel, ale to mu nijak nevadilo - stejně chtěl být spíš potápěčem a nějaké filmování by ho leda tak zdržovalo.

Jenže mu neušel - už příští rok se ozvala paní režisérka Věra Plívová-Šimková a pouze na základě fotek z databáze ho obsadila do svého filmu Hledám dům holubí. Zase kvůli těm vlasům... Jako desetiletý si pak střihl roli Aleše Chvojky v dětském seriálu Křeček v noční košili. To už ho natáčení začínalo bavit a když se po čase rozhodoval co a jak dál, vyhrála to konzervatoř. Zkoušky na hudebně - dramatický obor dělal v roce 1989 a byl přijat, mezi jeho spolužáky patřili např. Jan Zadražil, Matěj Hádek a Linda Rybová.

"Mými profesory herectví se stali Jaroslav Satoranský a Jana Preissová, kterou jsem znal z natáčení," vzpomíná Jirka. Žádné výhody ale z toho neplynuly a Jiří se musel tvrdě vypořádávat s rozdíly mezi divadelním a filmovým herectvím. V podstatě začínal znovu od píky...

Po ukončení studií hostoval nějaký čas v Pardubicích a z nedostatku hereckých příležitostí pracoval i jako barman v kamarádově podniku. Až si ho všiml Tomáš Töpfer a nabídl mu hostování v Divadle na Vinohradech. To byl začátek úspěchu a Jiří Racek zakotvil v hlavním městě natrvalo - stálé angažná tu sice nemá, ale mimo hostování ve Strašnickém divadle jej můžeme často vidět, jak exsceluje na scéně nuselské Fidlovačky, kde mu principála opět dělá T. Töpfer. Ten ho také zapojil i do aktivit v rámci Letních shakespearovských slavností na Pražském hradě. V témže divadle působí i Jirkova přítelkyně Iva Pazderková.

Větší filmové role se mladému herci prozatím nějak vyhýbají, ale těch epizodních se už přece jen pár urodilo - hrál v seriálech Četnické humoresky a Černí baroni a mihnul se i v Ulici. Ale zatím ho stejně tak baví i divadlo a jeho nejmilejší rolí už několik let po sobě zůstává Feďka v muzikálu Šumař na střeše. Jen se na něj někdy zajeďte do Divadle Na Fidlovačce podívat - a uvidíte sami!!!

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jiří Racek

Racek Jiří

Poslední polibek

Poslední polibek

Naposled navštívené:
Jiří Racek

Racek Jiří

Poslední polibek

Poslední polibek