Zari

Roman Wilhelmi

Povolání:
Národnost:
Narození:
6.6. 1936, Poznaň, Polsko
Úmrtí:
3.11. 1991, Varšava, Polsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Roman Wilhelmi se narodil v roce 1936 polské matce a německému otci. Díky národnostnímu složení tak měla rodina určité problémy jak během 2. světové války, tak i po ní. Doma však hovořili převážně polsky, hlavně maminka, učitelka, vedla děti k lásce k umění. Jeden z Romanových bratrů, Janusz, se dokonce stal ministrem kultury PLR. (zahynul při leteckém neštěstí v roce 1978.

Romek, jak mu doma říkali, byl odmala neposedný,(dnes bychom asi řekli hyperaktivní) obtížně zvládnutelný chlapec. Problémy a maléry se na něj jen lepily a tak rodičům nemálo zatrnulo, když jednoho dne našli u patnáctiletého kluka schovaný nový, poměrně drahý fotoaparát. Ukázalo se však, že Romek přístroj získal za 1. místo v recitační soutěži, kam se potají přihlásil a že výhrou chtěl potěšit otce. V roce 1958 absolvoval Akademii dramatických umění ve Varšavě a hned poté byl svým profesorem, Alexandrem Bardinim, angažovám do jeho divadla ATHENEUM. Setrval v něm do roku 1986 a pak se stal členem varšavského Nového divadla.
Na jevišti ze sebe vydával vše, hraní bylo jeho život... Byl nositelem několika ocenění např. za roli v McMurphyho v Letu nad kukaččím hnízdem (r. 1979),Cenyministerstva kultury Varšavské univerzity a Poháru Štětínské loděnice za za svou roli ve hře "Dva na houpačce".

Na filmovém plátně se poprvé mihnul už v roce 1957 (EROICA), ale na větší role si musel ještě nějaký čas počkat. První velký úspěch zaznamenal jako Olgied Jarosz v legendárním TV seriálu Čtyři z tanku a pes. Nějaký čas pak sice žil v jeho stínu, ale po vynikajícím ztvárnění role číšníka Fornalského ve filmu ZAKLĘTE REWIRY(česky Dvojí svět hotelu Pacifik) se nabídky začaly hrnout. Více než 150 rolí na jevišti i ve filmu stihl R. Wilhelmi vytvořit a všechny nesou jeho osobité, nezaměnitelné charisma. S narůstající popularitou se bohužel zvyšuje i konzumace cigaret a alkoholu, kterým si herec kompenzuje stres a nervozitu z práce i soukromí.

Roman Wilhelmi byl dvakrát ženatý, má syna Rafaela. Přesto nad rodinu i soukromí vždy stavěl svoji práci - jeho kolegové dodnes říkají, že se jí doslova spálil. Byl velkým obdivovatelem Marlona Branda, snil o roli v Holywoodu, o Oscarech... Nic z toho už mu nebylo dopřáno - přichází těžká nemoc (rakovina), se kterou bojuje téměř dva roky. Bohužel marně...ačkoliv až do posledních chvil doufal v návrat na jeviště a učil se role, nemoc zvítězila a Roman Wilhelmi na podzim roku 1991 umírá v jedné z varšavských nemocnic.

Autor: green-tea

Životopis (biografie) / Informace:
Herectvo študoval na Vysokej škole divadelnej vo Varšave. Na divadelnej scéne debutoval postavou Stanlyho v hre T. Williamsa „Električka zvaná túžba“. Debutovým filmom boli „Križiaci“ v r. 1960. Bol charizmatickým hercom s láskavými očami. V charakteroch postáv bolo možno často vidieť charakterové črty jeho osobnosti. Vystupoval na scénach divadla Ateneum a Nového divadla. Hral vo filmoch rôznych žánrov od historických cez dobrodružné „Privátne šialenstvo“ až po komediálne seriály „Kariéra Nikodema Dyzmu“ či „Alternatívy“.
Nášmu divákovi ho možno pripomenie postava poručíka Olgierta zo seriálu tankisti a pes„. Za svoju tvorivú činnosť bol ocenený ako najlepší herec na MFF v Moskve v r. 1981. Z ďalších jeho filmov možno spomenúť:
"Veľký, väčší, najväčší" (1963), „0:1 do polčasu“ (1969), „Bez znecitlivenia“ (1978),
„Vojna svetov“ (1981), a iné snímky poľských i zahraničných režisérov.

Autor: mia

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Objektiv (1987) [TV cyklus]

10:35 - 11:10

12 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Hitlerova tajná bomba

10:10 - 10:55

37 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

10:25 - 11:55

22 minut již uběhlo
68 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

09:50 - 11:00

57 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Roman Wilhelmi

Wilhelmi Roman

Naposled navštívené:
Roman Wilhelmi

Wilhelmi Roman