Zari

Jiří Těšík

Povolání:
Národnost:
Věk:
103
Narození:
13.6. 1921, Praha, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
K těm představitelům českého herectví, kteří jakoby naprosto zmizeli do neznáma, patří nepochybně Jiří Těšík. Připomeňme si jeho malou stopu, jíž zanechal v historii českého filmu a divadelnictví. Víme, že se narodil dne 13. června roku 1921 v Praze. Herectví byla nejspíše jeho životní touha, jíž podřídil své další kroky. Ve svých 22 letech, tedy roku 1943, nastoupil Jiří Těšík k divadelní společnosti Josefa Marečka, kde setrval do následujícího roku – 1944.

Jiří Těšík prvotně nastoupil na konzervatoř, nicméně s oheldem na na nelehkou situaci v Protektorátu Čechy a Morava, kdy došlo k uzavření vysokých škol, mohl svá studia doknčit až v roce 1946. Stejného roku nastoupil do Vinohradského divadla, kde působil do roku 1949.

V době vinohradského angažmá se Jiří Těšík objevil poprvé též před filmovou kamerou. V roce 1947 mu režisér Jiří Slavíček svěřil roli husarského poručíka ve snímku hororového žánru PODOBIZNA, natočeném na motivy stejnojmenné Gogolovy povídky. V roce 1948 spolupracuje opět s Jiřím Slavíčkem. Tentokrát dostává Jiří Těšík úlohu mladíka ve hře v dramatu DVAASEDMDESÁTKA, v němž v hlavní roli podala vynikající výkon Dana Medřická. Po následující desetiletí se pak před kamerou Jiří Těšík vůbec neobjevil. Věnoval se pouze herecké práci na divadle.

Po odchodu z Vinohradského divadla roku 1949 nastoupil do Městského divadla pro mládež v Praze. Zde setrval do roku 1953. S Vinohradským divadlem však opět spojil svou hereckou cestu, jelikož vstoupil do zájezdového souboru Vinohradského divadla (tehdy ovšem neslo název Ústřední divadlo čs. armády). Zde působil v letech 1953 – 1957. Poté opět změnil angažmá a v letech 1957 – 1961 mohli Jiřího Těšíka diváci vídat na prknech Východočeského divadla v Pardubicích. Na počátku 60. let i odtud odchází a vstupuje do Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého, kde působí od roku 1961 do roku 1967.

Těsně před odchodem z Východočeského divadla natáčí Jiří Těšík po dlouholeté odmlce další film, bohužel již poslední. Pod režisérskou taktovkou Karla Kachyni v dnes již takřka legendárním příběhu z vojenské prádelny – PRÁČE, v němž dostal roli krejčího Seiferta. Zmínili jsme, že do roku 1966 hraje v AUS Víta Nejedlého, a tím stopa Jiřího Těšíka nenávratně zcela mizí. Filmový odborník Miloš Fikejz vyslovuje ve své publikaci o českých hercích a herečkách domněnku, že Jiří Těšík mohl emigrovat. Politicky vyhrocená situace na sklonku 60. let s tím mohla úzce souviset. Avšak zde se již pohybujeme na úrovni dohadů. Obracíme se tedy na Vás, kdo čtete tento článek, zda byste nám mohli pomoci a víte – li o dalších životních osudech tohoto již téměř zapomenutého českého herce, budeme Vám velmi vděčni. Předem děkujeme za jakoukoliv informaci.

Zdroj: FIKEJZ, M: Český film – Herci a herečky, III. díl, nakladatelství Libri, r. 2008

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jiří Těšík

Těšík Jiří

Naposled navštívené:
Jiří Těšík

Těšík Jiří