Zari

Ludvík Hradský

Známý jako:
L´udovít Hradský
Národnost:
Narození:
11.5. 1902, Szombathely, Rakousko-Uhersko (dnes Maďarsko)
Úmrtí:
8.4. 1973, Praha, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
L´udovít Hradský se narodil 11. května roku 1902 v Szombathely v Maďarsku. Ve Vídni vystudoval interiérovou architekturu a scénografii. Od roku 1923 do roku 1927 a 1932 až 1939 úzce spolupracoval se Slovenským národním divadlem v Bratislavě. Byl prvním interním scénáristou SND Bratislava, kam jej pozval Oskar Nedbal.

Rok 1928 prožil ve Vídni, kde se zabýval hereckou divadelní činností. Své scénografické návrhy kreslil výlučně na balící papír a postupně se propracoval z pohledu scénografa interiérového typu na skutečného divadelního scénografa. S jeho scénografickými výpravami jsou spojeny některé slovenské divadelní premiéry: J. L. Belly – Kovář Wieland /1926/; tragédie P. O. Hviezdoslava - Herodes a Herodias /1925/ a Shakespearových her.

Roku 1927 spolupracoval s brněnským Národním divadlem na inscenaci Straussovy opery Elektra. Významné jsou i jeho scénografické výpravy v pražských divadlech, a to Vlasty Buriana a Oldřicha Nového.a podílel se společně s Bohumilem Hešem na celkové výpravě filmu Svatý Václav /1929, rež. J. S. Kolár/. Pod dojmem z maleb Joži Úprky navrhl kostýmy pro film Jánošík /1935, rež. Martin Frič/.

V mnoha realizacích divadelních výprav vycházel z podnětů německého jevištního výtvarníka Appia. V letech 1940 až 1943 se podílel na scénografických návrzích pro operu a balet Národního divadla Praha:opery baskického autora Jesúse Guridiho Amaya /1940-1941/ společně s Josefem Munclingerem; baletu Ference Liszta Preludium /1942-1943/ a baletu Ludwiga van Beethovena Prométeus /1942-1943/.

Jako scénograf se zúčastnil na řadě kolektivních i samostatných výstav. V posledních letech svého života se zabýval plakátovou tvorbou, tématicky zaměřenou na hudební festivaly.

L´udovít Hradský zemřel 8. dubna 1973 v Praze ve věku nedožitých 71 let.

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ludvík Hradský

Hradský Ludvík

Levan Pilpani

Pilpani Levan

Hugh Herbert

Herbert Hugh

Ladislav Spousta

Spousta Ladislav

Rudí mravenci (Red Ants)

Rudí mravenci
Red Ants

Naposled navštívené:
Ludvík Hradský

Hradský Ludvík

Levan Pilpani

Pilpani Levan

Hugh Herbert

Herbert Hugh

Ladislav Spousta

Spousta Ladislav

Rudí mravenci (Red Ants)

Rudí mravenci
Red Ants