Zari

Jack London

Povolání:
Rodné jméno:
John Griffith Chaney
Národnost:
Narození:
12.1. 1876, San Francisco, Kalifornie, USA
Úmrtí:
22.11. 1916, Glen Ellen, Kalifornie, USA (sebevražda)
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americký spisovatel (1876-1916)
Nemanželský syn potulného astrologa se narodil do bídy. Už jako malý kluk musel vydělávat - jako poslíček, kamelot, zametač hostinců. Od patnácti živil rodinu a střídal další práce: rozvážel led, pracoval v továrně. Ale také četl. V knihách plných příběhů mocné fantazie našel útočiště před tíživou realitou. Kouzlo dobrodružství se mu posléze stalo osudným. Půjčil si peníze, koupil plachetnici a pčřidal se k ústřicovým pirátům. Za noc prý vydělal tolik, kolik činila půlroční mzda dělníka. Ale okamžitě všechny peníze propil a prohýřil v námořnických putykách. Později se stal pomocníkem pobřežní policie.
V sedmnácti letech napsal první povídku a v literární soutěži populárního časopisu získal první cenu. V devatenásti letech vystudoval během několika měsíců střední školu, když se učil až 19 hodin denně. Potom začal studovat na univerzitě, ale brzy studia zanechal.
Psal se rok 1896 a na Aljašce bylo objeveno zlato. London patřil mezi první, kdo se vydali na sever. Nenašel sice nic, ale získal nespočet lidských příběhů. Začal pravidelně psát a oženil se. Brzy se rozvedl a podruhé se oženil.
Dostavila se sláva a peníze. Měl obrovské příjmy, ale ještě větší výdaje, takže byl neustále dlužen. Vybudoval honosnou rezidenci, ale ta mu vyhořela.
Dosáhl mety, o které se mu nemohlo ani snít. Přesto se cítil osamělý, sláva ani peníze mu nepřinesly smysl života. Začal pít, aby unikl bolesti přemýšlení, aby nemusel plánovat, co bude dál. Aby oddálil neoddalitelné.
Jeden z nejslavnějších dobrodruhů a autor padesáti knih je již unaven. Napsal by ještě další knihy, ale naví proč. Uprostřed noci si vyndá zápisník a vypočítá smrtící dávku jedu - kombinaci morfia a atropinu. Když ho ráno najde jeho japonský sluha, je sice v bezvědomí, ale stále žije. Přivolaný lékař se mu pokusí vypláchnout žaludek a aplikovat protijed. Ale London umí počítat. Večer umírá.


zdroj: L. Budinský - Sebevraždy slavných

Autor: ajaajena

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:00 - 14:50

39 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Dějiny antisemitismu

14:00 - 15:00

39 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:40 - 14:40

59 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:25 - 15:25

14 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jack London

London Jack

Naposled navštívené:
Jack London

London Jack