Zari

Karel Šebesta

Povolání:
Národnost:
Narození:
17.8. 1921, Chýnov, Československo
Úmrtí:
12.11. 2004, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec Karel Šebesta pocházel z jihočeského Chýnova, po druhé světové válce absolvoval odbornou hereckou průpravu studiem na dramatickém oddělení Státní konzervatoře v Praze, studium dokončil v roce 1948. Pak nastoupil do svého prvního angažmá, dvě sezóny strávil v Divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varech (1948-1950), jeden rok odehrál v Severočeském národním divadle v Liberci (1950-1951). V letech 1951-1956 působil v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, kde hrál v klasickém repertoáru i v dílech poplatných době svého vzniku. Dalších několik sezón hrál Karel Šebesta v Brně (1956-1961) a v Pardubicích (1961-1964), dráhu jevištního herce nakonec zakončil dvanáctiletým angažmá v Městském oblastním divadle v Kladně (1964-1976).

Filmografie Karla Šebesty je na jednu stranu odrazem jeho celoživotního angažmá mimo Prahu, nicméně v sedmdesátých letech, kdy hrál v Kladně, se stal oblíbeným a vyhledávaným představitelem různých profesí do filmů normalizačních tvůrců. Na filmovém plátně debutoval postavou pohraničníka v propagandisticky dobrodružném filmu ZTRACENÁ STOPA (1955). Znovu byl k filmu přizván až po deseti letech, kdy si v kriminálce PĚT MILIÓNŮ SVĚDKŮ (1965) zahrál jednoho z podezřelých.

Práci před kamerou v sedmdesátých letech zahájil Karel Šebesta v televizních studiích, kdy se objevil v několika kvalitních počinech (LIDÉ NA KŘIŽOVATCE, 1971; HOSTINEC U LÉTAJÍCÍHO DRAKA, 1971), následně jej do svých filmů začali obsazovat režiséři tvořící filmy vhodně zapadající do normalizační kinematografické koncepce (Ivo Toman, Antonín Kachlík, Václav Matějka). Karel Šebesta v těchto typech filmů dostával příležitosti funkcionářů a důstojníků, v titulech z nedávné historie také vysokých politiků (například Šmeral ve filmu DVACÁTÝ DEVÁTÝ, 1974). Objevil se ale i v několika historických snímcích Karla Steklého nezatížených tolik dobou svého vzniku (PAN VOK ODCHÁZÍ, 1979; HRA O KRÁLOVNU, 1980). Svou filmografii uzavřel postavou komisaře gestapa v příběhu z druhé světové války OZNAMUJE SE LÁSKÁM VAŠIM (1988), o několik let byl ještě přizván k nepříliš zdařilému projektu americké produkce NEBESKÝ PLÁČ (Heaven's Tears, 1994).

Od Nadace Život umělce dostal Karel Šebesta v roce 1994 cenu Senior Prix.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Karel Šebesta

Šebesta Karel

Pina Bottin

Bottin Pina

Naposled navštívené:
Karel Šebesta

Šebesta Karel

Pina Bottin

Bottin Pina