Zari

Jakub Zdeněk

Povolání:
Národnost:
Věk:
44
Narození:
28.10. 1979, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Před kamerou stál poprvé v pěti letech. Režisér Jiří Svoboda si ho vybral do filmu SKALPEL, PROSÍM (1985), který natáčel podle úspěšného románu Valji Stýblové. Malého pacienta Uzlíka, o jehož život bojuje lékař v podání Miroslava Macháčka, ztvárnil Jakub Zdeněk, narozený 28. října roku 1979 v Praze.

Sympatický hošík se stal oblíbeným představitelem dětských rolí. Jeho filmový debut byl psychologicky laděný snímek, nejinak tomu bylo i v roce 1986, kdy pod režijním vedením Jaromíra Borka vytvořil roli alergika Péti, poštípaného včelím rojem, ve filmu CENA MEDU. Malý Jakub projevoval neobvyklé herecké nadání, tudíž byl v následujících letech režiséry často vyhledáván. V dětské roli se také objevil ve filmové adaptaci románu „Neviditelný“ Jaroslava Havlíčka pod názvem PROKLETÍ DOMU HAJNŮ (1988). Avšak stále se jednalo spíše o role ve filmech určených dospělému divákovi. Roli ve vysloveně dětském snímku s názvem ÚTĚK S CÉRAZEM mu v roce 1989 svěřil režisér Jiří Hanibal, Jakub zde hrál postavu Honzy.

Z období Jakubova dospívání, kdy mimochodem studoval pět let na hudebně dramatickém oddělení pražské konzervatoře, se asi nejvíce zapsal do paměti diváků rolí Honzy Pelce, mladíka, jenž se musí vyrovnat s diabetes. Seriál z lékařského prostředí, jemuž vévodila Dagmar Veškrnová v sympatické roli MUDr. Šnajberkové, natočil režisér Hynek Bočan. Jeho název zní KDYŽ SE SLUNCI NEDAŘÍ (1995). Filmovými rodiči zde Jakubovi byli Simona Stašová a Jiří Schmitzer, první lásku Honzy – Markétu (dceru MUDr. Šnajberkové), jež mu pomůže lépe se vyrovnat s jeho diagnózou, hrála začínající Klára Issová. Za zmínku nepochybně stojí také Jakubova spolupráce s Karlem Kachyňou, který ho obsadil v roce 1993 do úspěšného filmu z prostředí dětského oddělení nemocnice s názvem MĚSTEM CHODÍ MIKULÁŠ.

Zmíněná spolupráce s Hynkem Bočanem se u Jakuba Zdeňka ukázala jako vynikající. Stejný režisér ho obsadil do svého, dnes již takřka kultovního seriálu z poválečného období s názvem ZDIVOČELÁ ZEMĚ. Zde ztvárnil Jakub postavu Harryho.

Kromě účinkování před kamerou se již od dětského věku věnoval Jakub Zdeněk také dabingu. Jeho zřejmě nejslavnější dabingovou rolí je postava chlapce z hvězd, jenž si říká H-7-25 (později Charlie) ve dvou dílech úspěšné italské veselohry s Budem Spencerem s názvem ŠERIF A MIMOZEMŠŤAN. Zatímco na plátně viděli televizní diváci v roli malého mimozemšťánka Caryho Guffeye, hlas patřil Jakubu Zdeňkovi, jeho velkého kamaráda šerifa namluvil Jiří Zahajský. Je velká škoda, že uvedení snímku v DVD distribuci v roce 2008 přináší též i novou dabingovou verzi. Připomenout si roztomilý dětský hlas Jakuba v tomto snímku mohou dnes alespoň ti, kteří vlastní originál VHS obou dílů filmu ŠERIF A MIMOZEMŠŤAN, které v roce 1991 vydala společnost Lucernafilm.

Zdroj: FIKEJZ, M.: Český film - Herci a herečky, III. díl, Praha, r. 2008

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Chalupa je hra (2005) [TV cykl...

04:25 - 04:45

0 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté výpravy (2005) [TV ...

04:25 - 04:50

0 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - My, chalupáři

03:20 - 04:45

65 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:00 - 05:00

25 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jakub Zdeněk

Zdeněk Jakub

Park Jung-min

Park Jung-min

Boris Něvzorov

Něvzorov Boris

Lucy Brightman

Brightman Lucy

Naposled navštívené:
Jakub Zdeněk

Zdeněk Jakub

Park Jung-min

Park Jung-min

Boris Něvzorov

Něvzorov Boris

Lucy Brightman

Brightman Lucy