Duben

Vlasta Vlasáková

Povolání:
Národnost:
Narození:
7.10. 1921, Praha, Československo
Úmrtí:
2.3. 1983, Ostrava, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Vlasta Vlasáková pocházela z Prahy, kde také po válce začala studovat herectví na Státní konzervatoři, z níž v roce 1946 přešla na nově zřízenou DAMU. Studium dokončila v roce 1948 a hned získala angažmá ve Státním divadle v Ostravě, jemuž zůstala věrná po celou svoji hereckou dráhu (1948-1983). Zvláště v mladším věku jí tato scéna dopřála stěžejní role v klasickém repertoáru (Cyrano z Bergeracu, Pygmalion, Tři sestry, Svatá Jana), v polovině 50. let zaujala odborníky titulní rolí v Ibsenově hře Nora. Světový repertoár tvořil v její jevištní práci dominující položku, v pozdějších letech ale začal význam jejích vystoupení na jevišti klesat.

Ještě před dokončením studií debutovala také ve filmu a poprvé hrála dívku jednoho ze zbojníků v dramatu NIKOLA ŠUHAJ (1947), v následujících letech ji režiséři oslovili několikrát pro vedlejší role manželek některého z protagonistů; z těchto nevelkých úloh můžeme připomenout postavu manželky průvodčího ve filmu NĚMÁ BARIKÁDA (1948). Do poloviny padesátých let natočila devět filmů, pak ale následovala patnáctiletá přestávka, během níž se věnovala především divadlu. Aktivně ale vystupovala například v ostravském studiu Československého rozhlasu, kde účinkovala v inscenacích i čtených dramatizacích literárních děl.

K práci ve filmu se vrátila znovu až počátkem 70. let; v této době se angažovala nejen herecky, ale díky členství v Komunistické straně rozšířila své aktivity i mimo divadlo a film. Od toho se také odvíjela její participace na normalizační kinematografii, kdy hrála ve snímcích poplatných době vzniku. Členku protifašistického odboje hrála v okupačním dramatu KLÍČ (1971), následně se objevila v dalších filmech (O MORAVSKÉ ZEMI, 1977; HNĚV, 1977). Sporadicky pracovala také pro televizi, kde za zmínku stojí inscenace natočené v Ostravě podle klasických literárních předloh (PLUKOVNÍK CHABERT, 1967), v Praze pak hrála například v seriálu TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA (1975). Jejím posledním vystoupením před kamerou byla nevelká role v televizním filmu PŘÍBĚH MUŽE, KTERÝ MILOVAL SVOU ŽENU (1982).

Vlasta Vlasáková zemřela v Ostravě 2. března 1983 ve věku 61 let. Poprvé byla provdaná Rajnerová, jejím druhým manželem byl ostravský herec Zdeněk Dřevojánek (1924-1976). Za svou práci (včetně společenských aktivit) získala od komunistického režimu dvě vysoká státní vyznamenání a v roce 1973 byla jmenována Zasloužilou umělkyní.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698007
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178397
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vlasta Vlasáková

Vlasáková Vlasta

Naposled navštívené:
Vlasta Vlasáková

Vlasáková Vlasta