Zari

Břetislav Slováček

Povolání:
Národnost:
Narození:
7.7. 1948, Praha, Československo
Úmrtí:
10.10. 2018
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Český herec Břetislav Slováček se věnuje především divadlu, před kamerou se objevuje spíše v televizi, v menších rolích se nicméně představil i filmovým divákům. Pochází z Prahy, kde také vystudoval herectví na DAMU, první profesionální angažmá měl v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích (1972-1974). Na tomto jevišti se uplatnil ve středně velkých rolích v různých žánrech (R.U.R., Revizor, Perikles, Sluha dvou pánů). Se svou tehdejší budějovickou kolegyní Eliškou Balzerovou dostal také první velkou příležitost před kamerou a vytvořil titulní roli v historické televizní inscenaci BŘETISLAV A JITKA (1974).

Z Českých Budějovic přešel Břetislav Slováček v roce 1974 do pražského Vinohradského divadla, kde setrval čtvrtstoletí a za tu dobu zde odehrál desítky rolí, opět ve formátu středně velkých postav. Několik zásadních představení se Slováčkovou účastí zaznamenala Československé televize, později vyšla také na DVD (například CYRANO Z BERGERACU, 1987). V malé roli se také poprvé objevil před filmovou kamerou (TAM, KDE HNÍZDÍ ČÁPI, 1975), později hrál například pionýrského vedoucího v dětském filmu TŘI OD MOŘE (1979), další menší party mu připadly v komediích různých kvalit (TCHÁN, 1979; ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ, 1984). Často hrál nadále v televizních inscenacích a seriálech, větší prostor dostal například v televizní detektivce O MRTVÝCH JEN DOBŘE (1985) nebo v Podskalského komedii ŽENA V TRYSKU STOLETÍ (1987).

Ve filmu se objevil naposledy ve vedlejší roli otce jednoho z hlavních hrdinů (ZKOUŠKOVÉ OBDOBÍ, 1990), od té doby jej kamera zaznamenává výhradně v televizi. Připomeňme například postavu doktora Koblížka v seriálu ŽIVOT NA ZÁMKU (1995). Spolu s dalšími herci z Vinohrad přešel koncem devadesátých let do obnoveného Divadla na Fidlovačce, kde sice nemá stálé angažmá, ale patří k vytíženým hercům tamního souboru (Obchodník s deštěm, Lucerna, Hostinec U kamenného stolu, Malované na skle), mimo jiné se zde znovu setkává se svou dávnou kolegyní Eliškou Balzerovou (Kabaret). Televizní diváci se s Břetislavem Slováčkem mohli zatím naposledy setkat v rámci seriálu PŘÍKOPY (2006).

V soukromí se Břetislav Slováček s oblibou věnuje malování. Jeho dcerou je herečka a tanečnice Natálie Slováčková (*1974).

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Břetislav Slováček

Slováček Břetislav

Naposled navštívené:
Břetislav Slováček

Slováček Břetislav