Cerven

Miroslav Sovják

Povolání:
Národnost:
Věk:
73
Narození:
5.7. 1950, Hranice na Moravě, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Miroslav Sovják, narozen 5. července 1950, Hranice na Moravě, Československo. Vystudoval střední průmyslovou školu v Opavě, v roce 1978 absolvoval obor dramaturgie a scénáristiky na Filmové akademii múzických umění v Praze. Prošel interní aspiranturou v Ústavu teorie a dějin umění ČSAV se zaměřením na poetiku filmu.

Napsal divadelní hru Nevděčník, rozhlasovou hru Čekání na zpožděný vlak. Na začátku osmdesátých let začal pracovat pro Českou televizi jako scénárista při psaní bakalářských povídek na témata televizních diváků. V dalším období, zejména po roce 2000, se stal stálým spolupracovníkem TV a jedním z nejplodnější autorů. Stal se scénáristou seriálů a TV filmů. Z těch nejznámějších: seriály Oběti, Nadměrné maličkosti, 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem, Drazí sousedé; TV filmy Taťka (2003), Hodný chlapec (2004), Slečna Guru (2006), Cesta do Vídně a zpátky (2007), Na vlky železa (2008), Archiv (2009), Occamova břitva (2012), Stockholmský syndrom (2018).

Na Barrandově debutoval jako scénárista filmem Víkend bez rodičů (r. Jiří Hanibal - 1981). O tři roky později natočil debutující režisér Zdeněk Flídr podle jeho námětu a scénáře dětský hudební film Všichni mají talent, který byl vyznamenán na několika domácích přehlídkách (Gottwaldov, Trutnov, Ostrava). Následovat film Bloudění orientačního běžce (r. Julius Matula - 1986), dětská sportovní komedie, kde si zahrál malou roli pátera na kuželkách. Zatím posledním celovečerním filmem je koprodukční gangsterská komedie Atrakce švédského zájezdu (r. Zoran Gospič - 1989).

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Miroslav Sovják

Sovják Miroslav

Naposled navštívené:
Miroslav Sovják

Sovják Miroslav