Zari

Karel Chromík

Povolání:
Národnost:
Narození:
28.8. 1937, Přerov, Československo
Úmrtí:
14.4. 2004, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Český herec Karel Chromík odehrál desítky vedlejších rolí ve filmu i televizi, divákům je ale známější spíše z dabingu. Pocházel z Přerova a herectví vystudoval na brněnské JAMU, ještě v době studií také absolvoval debut před kamerou a ve filmu OKURKOVÝ HRDINA (1963) se objevil jako mladý fotograf Pepík. Po dokončení JAMU strávil první dva roky profesionální herecké dráhy ve Východočeském divadle v Pardubicích (1966-1968), jeho další štací bylo Horácké divadlo v Jihlavě (1968-1972). V roce 1972 se trvale usadil v Hradci Králové, kde působil v Divadle Vítězného února (později Klicperovo divadlo).

Chromíkova filmografie se během sedmdesátých let rozrůstala jen pomalu, především kvůli mimopražskému angažmá. Zmínku si zaslouží poměrně velká role bratra hlavního hrdiny (Petr Čepek) ve slavném Herzově přepisu Havlíčkova románu PETROLEJOVÉ LAMPY (1971), výraznější vedlejší role mu pak nabídl František Vláčil ve svých filmech zasazených do doby druhé světové války (SIRIUS, 1974; STÍNY HORKÉHO LÉTA, 1977). V dalších filmech té doby se ale musel spokojit jen s menšími postavami kriminalistů, důstojníků, případně otců, hrál v různých žánrech převážně ze současnosti (LÁSKA NA DRUHÝ POHLED, 1981; MÁ LÁSKA S JAKUBEM, 1982), znovu ale také v historických titulech (BOŽSKÁ EMA, 1979).

Před filmovou kamerou stál Karel Chromík naposledy jako prodavač v příběhu mladého učitele (Pavel Kříž) v pohraničí (KDO SE BOJÍ, UTÍKÁ, 1986), poté se objevoval hlavně v televizi, převážně v seriálech a inscenacích. Kromě divadla a televizi našel později Karel Chromík bohaté uplatnění v dabingu, jeho hlas zazněl z řady zahraničních filmů různé provenience, francouzských, italských, samozřejmě i amerických. Několik let mluvil policistu Horsta Herzbergera v německém seriálu KOBRA 11, slyšet jsme jej mohli i z animované produkce (TOM A JERRY; DOBA LEDOVÁ 2).

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Karel Chromík

Chromík Karel

Veronika Arichteva

Arichteva Veronika

Naposled navštívené:
Karel Chromík

Chromík Karel

Veronika Arichteva

Arichteva Veronika