Zari

Myrtil Frída

Povolání:
Národnost:
Narození:
21.12. 1919, Praha, Československo
Úmrtí:
10.8. 1978, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Český filmový historik a teoretik se narodil 21. prosince 1919 v Praze. Podle jedné z postav dramatu Hippodeamie svého prastrýce Jaroslava Vrchlického získal své neobvyklé křestní jméno Myrtil. Již v dětství horlivě navštěvoval pražské biografy, a to i tajně na filmy dětem a mládeži nepřístupné. Filmová vášeň se mu doslova stala osudnou.

Kina v té době měla sice bez zvuku, ale převážně s hudebním doprovodem, velmi širokou nabídku pro své věrné diváky - amerických westerny, německá a italská dramata, francouzské avantgardní filmy. Frída zažil i revoluční změnu , to když vtrnul zvuk do biografů, které se musely technicky přizpůsobit. Frída se i v době války zabýval vývojem americké filmu, i když se promítání filmů oficiálně omezilo pouze na německou a českou produkci. Frída se nenechal odradit od sledování dalších amerických filmů. Využil svého kontaktu s člověkem, který měl klíče od sejfů se zadržovanými americkými filmy a umožnil jejich shlédnutí i svým kamarádům.

V Praze se seznámil uprostřed válečných let s let filmovým fandou a zakladatelem filmových sbírek Technického muzea, Jindřichem Brichtou. Společně vedli debaty o nutnost existence centrální filmotéky, kde by se všechny filmy shromažďovaly a zejména by byly uchráněny před zničením. Krátce po konci 2. sv. války získali několik místností v horním patře paláce Lucerna a zde utvořili první základnu budoucího Filmového archivu v Československu.

V součinnosti s jinými sběrateli a filmovými fandy, rychle zvětšovali archivní sbírku. Od roku 1968 byl i krátce ředitelem Československého filmového archívu. V době normalizace měl vysloven částečný zákaz činnosti. Od roku 1961 zároveň přednášel na pražské FAMU. Hojně publikoval v domácím i zahraničním tisku: Kinorevue /od roku 1939/; Kino; Záběr; Film a doba. Spolu s J.Brožem je spoluautorem zásadních příruček-dvoudílné Historie československého filmu v obrazech 1898-1945 /1959,1965/, dále Československý zvukový film 1930-1945 /1965/ a 666 profilů zahraničních režisérů /1977/.

Publikační činnost Frídova je shrnuta do knihy To je mi pěkná historie. Je autorem televizního seriálu popularizujícího významné herce a koniky 52 komiků a spol. /1976-1991/.

Myrtil Frída zemřel 10. srpna roku 1978 v Praze, ve věku 58 let.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Myrtil Frída

Frída Myrtil

Naposled navštívené:
Myrtil Frída

Frída Myrtil