Zari

Vilém Mrštík

Povolání:
Národnost:
Narození:
14.5. 1863, Jimramov
Úmrtí:
2.3. 1912, Brno
Životopis (biografie) / Informace:
Český spisovatel, dramatik (1863-1912)
Otec švec, matka švadlena, čtyři bratři. Poslední ročník gymnázia opakoval v Praze. Po maturitě, ve svých dvaadvaceti letech toužil po studiu malířské akademie, ale neměl prostředky. Později se sice zapsal na práva, ale po roce fakultu opustil. Toužil po literatuře, po umění. Učil se rusky a polsky, psal teoretické a kritické články pro časopisy. V šestadvaceti letech se odstěhoval k bratrovi Aloisovi, jenž učiteloval v moravských Divácích u Hustopečí.
Procestoval Rusko, byl v Paříži, překládal oblíbené ruské klasiky a francouzské naturalisty. Nejraději se ale vracel do Prahy.
Od roku 1904 byl Mrštík ženatý. Ve vlastním domu hledal rozptýlení - založil včelín a nezákonně pálil slivovici. O palírně se vědělo. Někdo ho však udal a to se Mrštíka citelně dotklo. Už dlouho jej trápily chronické žaludeční a jaterní potíže, každoročně se léčil v lázních, ale k nemocem se přidala i cukrovka. Krize vrcholila, Mrštík již nenacházel žádný bod, k němuž by se mohl upnout.
Malý zahradní domek, skalpel, řada marných pokusů. Dvě řezné rány vede přes krk, pětkrát míří bodnutí do hrudníku. Nůž už vypadne z ruky, následující hodiny samoty a neskutečné bolesti. Příbuzní ho našli až k večeru. Ležel na zemi, polomrtvý, v kalužích krve. "Nemůžu zemřít," stěžuje si spisovatel. Odnesli ho domů, kde pomalu zemřel.

Autor: ajaajena

Životopis (biografie) / Informace:
Vilém Mrštík se narodil 14. května 1863 v Jimramově. Pochází ze sourozenecké čtveřice synů ševce. Roku 1869 se s rodiči a bratry odstěhoval do Ostrovačic, odkud měly děti blíže do brněnských škol. V roce 1874 se stěhují do Brna.

Vilém vystudoval brněnské gymnázium a gymnázium v Praze na Malé Straně. Poté se pokusil o studium práv, která kvůli uměleckým zájmům nedokončil. Po několika letech strávených v Praze se Vilém vrací na Moravu. Jede k bratrovi Aloisovi do Divák u Hustopečí.

Od roku 1895 je členem Manifestu České moderny. Překládal a propagoval ruské realisty jako Dostojevského, Turgeněva, Gogola a Tolstého. Stejně tak se věnoval i překladu a propagaci francouzských realistů.

Na rozdíl od Aloise, byl Vilém více činný, co se týče psaných děl a divadelních her. Vilém se hluboce zamiloval do Zdeny Braunerové. Jejich vztah se ale rozpadl těsně před svatbou. Vilém své životní tragédie zaznamenával i do svých děl. Jeho posledním a nedokončeným dílem je Zumří, které jakoby předznamnávalo tragédii konce jeho života.

Tvůrčí i osobní krizi vyřešil Vilém mrštík 2. března 1912 sebevraždou.

DÍLA:
Santa Lucia – román
Pohádka máje – román
Zumři – rozsáhlý román (nedokončen)
Rok na vsi - kronika
Dojmy z cest po Šumavě, Krkonoších
Kniha cest – povídky, prózy a črty
Bavlnkova žena – povídky, psáno spolu s bratrem Aloisem Mrštíkem
Stíny
Obrázky
Moje sny – literární kritika

DIVADELNÍ HRY:
Maryša - námět od bratra Aloise, Vilém zpracoval divadelní hru
Paní Urbanová – drama
Anežka- drama

Autor: veverka-zrzka

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Společně to zvládnem!

20:10 - 21:25

49 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Poslední ostří hoši (1976)

20:30 - 22:10

29 minut již uběhlo
71 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

20:20 - 21:40

39 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Zrádci

20:15 - 21:35

44 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vilém Mrštík

Mrštík Vilém

Naposled navštívené:
Vilém Mrštík

Mrštík Vilém