Zari

David Thewlis

Povolání:
Rodné jméno:
David Wheeler
Národnost:
Věk:
61
Narození:
20.3. 1963, Blackpool, Lancashire, Anglie, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
David Thewlis (vlastním jménem Wheeler) se jako prostřední ze tří dětí narodil 20. března 1963 v severoanglickém Blackpoolu, kde také vyrůstal a studoval na Highfield High School. Jako kytarista hrál v několika rockových kapelách, např."Door 66". Už tehdy bylo jeho hlavní ambicí psaní - psával básně a texty k písničkám.

K herectví se dostal tak, že následoval své dva spoluhráče ze skupiny, kteří se přihlásili ke studiu na londýnské divadelní škole Guildhall School of Music and Drama. Zatímco jeho přátelé se po čase vrátili do Blackpoolu a kapelu obnovili, David už se vracet nechtěl. Další hereckou průpravu získal v klasickém repertoáru na jevištích londýnských divadel The Barbicon, Royal Court a Young Vic. Aby nemohl být zaměněn s jiným Davidem Wheelerem, také hercem, přijal rodné příjmení své matky Maureen - Thewlis.

Jeho prvním "hereckým" výkonem byla reklama na kukuřičné vločky.
První opravdovou roli však dostal v úspěšném komediálním seriálu TV stanice BBC "Only Fools and Horses" (Jen blázni a koně) z roku 1985. U nás jsme ho mohli vidět například v krátkém dvacetiminutovém snímku Mika Leighe "The Short and Curlies" (Ježek a kudrny) z r. 1987.

Další spolupráce s tímto režisérem se stala pro Davida Thewlise osudnou - ústřední postava cynického tuláka Johnnyho ve filmové studii odcizené londýnské společnosti, "Naked" (Nahý) mu vynesla mezinárodní úspěch a řadu ocenění (mj. cena na MFF v Cannes 1993, Cena newyorských film. kritiků 1993) a doslova ho vystřelila mezi herecké celebrity.

Nelze pominout ani další vynikající filmy, které byly "před Johnnym", jako například drama z vojenského prostředí "Resurrected" (Vzkříšený) z roku 1988, vyprávějící příběh oplakaného válečného hrdiny, jenž se ale nečekaně vrátí domů, nebo televizní film "Journey to Knock" (Cesta do Knock) z roku 1991, kde hraje mladého muže, upoutaného na invalidní vozík.

Výrazné role vytvořil zejm. v historických filmech americké i francouzské provenience: prostopášný francouzský básník Paul Verlaine, který neustále opouští manželku (Romane Bohringerová), zmítán bouřlivým milostným vztahem s mladým básníkem Rimbaudem (Leonardo DiCaprio), v životopisném dramatu "Total Eclipse" (Úplné zatmění) - r. Agnieshka Holland;

obětavý lékař a kvaker John Pearce v přepisu románu Rose Tremainové z období restaurace v Anglii 17. století "Restoration" (Čas smyslnosti) - r. M. Hoffman;
nelítostný král Einon v legendě "Dragonheart" (Dračí srdce) - r. R. Cohen.

Přestože se ve druhé pol. 90. let objevuje nejčastěji v hollywoodských produkcích, hlavní role dostává spíš od evropských tvůrců: osamělý klavírista Jason Kinsky, o jehož vztahu s mladou africkou služebnou Shandurai (Thandie Newtonová) vypráví drama podle knihy Jamese Lasduna "Besieged" (r. Bernardo Bertolucci) - u nás film vyšel pod názvem "Spoutaná".

Legendární "zákaz vstupu do Číny vynesl jemu, Bradu Pittovi a režiséru Annaudovi životopisný snímek "Seven Years in Tibet" (Sedm let v Tibetu), vyprávějící životní příběh rakouského horolezce R.Harrera.

Po roce 2000 následovaly menší role např. v remakeu slavného filmu "The Omen" (Satan přichází), The New World (Nový svět) - 2005 nebo "Kingdom of Heaven" (Království nebeské).

Propůjčil také svůj hlas dvěma kresleným postavám: Žížalákovi ve filmu "James and the Giant Peach" (Jakub a obří broskev) a Jidáši Iškariotskému v biblickém filmu "Miraclemaker" (Mistr zázraků)

Ale ani v těch nejmenších rolích David Thewlis nezanikl - několikaminutové cameo ve filmu bratří Cohenů "Big Lebowski", kvůli kterému si nechal oholit hlavu, je naprosto nezapomenutelné,


Celosvětovou proslulost především mezi dětským publikem a mládeží mu přinesla postava bradavického profesora Rema Lupina, kterého si zahrál v pěti dílech série filmů o Harrym Potterovi: Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004), Fénixův řád (2007), Princ dvojí krve (2009) a Relikvie smrti (2010-11).

Za svoji "účast" v erotickém thrilleru "Basic Instinct 2" (Základní instinkt 2) z r.2006 byl nominován na anti-cenu Razzie za nejhorší herecký výkon roku.
Mnohem lepší byl snímek "The Inner Life of Martin Frost" (Vnitřní život Martina Frosta) režiséra Paula Austera z roku 2007, vyprávějící příběh spisovatele, který se rozhodl relaxovat v prázdném domě na venkově. Jednoho rána se probudí a najde ve svojí posteli úplně cizí ženu. Neznámá se stává jeho inspirující múzou.

V roce 2008 si Thewlis zahrál ve filmu "The Boy in the Striped Pajama" (Chlapec v pruhovaném pyžamu) , natočeném podle známého románu Johna Boyneho. Zde ztvárnil velitele koncentračního tábora, který je zároveň i otcem desetiletého chlapce.

V tomtéž roce také po desetileté pauze přijal jednu televizní roli, a to v seriálu "The Street", kde hraje identická dvojčata Harryho a Joea. Když Harry nečekaně zemře, Joe se rozhodne přivlastnit si jeho identitu.

Jako další přijal Thewlis roli lékaře ve filmu "Veronika Decides to Die" (Veronika chce zemřít) režisérky Emily Young, podle mezinárodního bestselleru Paula Coelho.

Obětoval svůj volný čas, aby pomohl při natočení krátkého pilotního snímku, který předchází filmu o životě a práci Williama Heathe Robinsona, ilustrátora a autora kreslených filmů, který mj. napsal také dvě dětské knížky. Jednou z nich je právě "Dobrodružství strýčka Lubina".

Současnými novinkami v jeho filmografii jsou filmy "London Boulevard" (Londýnský gagster) režiséra W. Monahana, kde si Thewlis zahrál s Keirou Knightley a Collinem Farrellem, a "Mr. Nice", kde se objevil společně s Rhysem Ifansem.

V roce 2010 byl obsazen do role Williama Cecila v historickém filmu "Anonymous" režiséra Rolanda Emmericha, který se zabývá pravou identitou slavného dramatika Williama Shakespeara.
Na jaře 2010 se na amerických filmových festivalech promítal krátký film "Athena" režiséra Maxe Hoffmana. Thewlis v tomto snímku ztvárnil muže, jenž v zapomenutém obchůdku uprostřed pouště rekapituluje svůj život.

V červnu 2010 byl obsazen do jedné z vedlejších rolí v novém filmu Stevea Spielberga "War Horse" (Válečný kůň), který bude točit podle románu Michaela Morpurga a také divadelní hry, jež už byla podle jeho knihy úspěšně uvedena v Londýně.

Na Mezinárodním filmovém festivalu v Edinburgu 2010 získal Thewlis cenu za nejlepší výkon v britském celovečerním filmu za svou roli ve snímku režiséra Bernarda Rose "Mr. Nice", který měl na festivalu premiéru.

V biografickém snímku o životě slavného drogového dealera Howarda Markse (Rhys Ifans) si zahrál jeho kumpána Jima McCanna. Porota na mezinárodním filmovém festivalu v Edinburgu (EIFF) popsala jeho herecký výkon jako "elektrizující".

Za svůj výkon ve filmu "London Boulevard" byl roce 2011 nominován na Cenu Petera Sellerse za komedii.

Film "The Lady" režiséra Luca Bessona, v němž hraje manžela barmské disidentky Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh, by měl mít premiéru na festivalu v Benátkách, který proběhne ve dnech 30.srpna - 10. září 2011.


David Thewlis je nejen hercem, ale i spisovatelem, básníkem a režisérem.
K jeho autorským počinům patří například krátký hraný snímek o setkání policisty (Robert Pugh) a delikventní dívky (Kathy Burkeová) na sklonku noci ,"Hello, Hello, Hello" (1995; nominace na cenu BAFTA).

V roce 2003 natočil podle vlastního scénáře komedii "Cheeky" (Nestoudník) o muži, který se snaží splnit poslední přání své zesnulé manželky a zároveň se při tom sblížit s dospívajícím synem.

V roce 2007 publikoval svůj první román, černou komedii "Late Hector Kipling", který sklidil velký úspěch u čtenářů i u kritiků.

V roce 1993 byl krátce ženatý s welšskou režisérkou Sarou Sugarman.
V letech 2001 - 2010 žil s britskou herečkou Annou Friel, s níž má dceru Gracii Ellen Mary, narozenou 9. června 2005 v Londýně.

Autor: Hesiona

Životopis (biografie) / Informace:
Začínal jako rockový kytarista. K herectví se dostal tak, že následoval své dva spoluhráče ze skupiny ve studiu na londýnské divadelní škole Guildhall School of Music and Drama. Další hereckou průpravu získal v klasickém repertoáru na jevištích londýnských divadel The Barbicon, Royal Court a Young Vic.

Účinkoval v úspěšném komediálním seriálu TV stanice BBC Only Fools and Horses (Jen blázni a koně). Mezinárodní úspěch a řadu ocenění (mj. cena na MFF v Cannes 1993, Cena newyorských film. kritiků 1993) mu přinesla ústřední postava cynického tuláka Johnnyho ve film. studii odcizené londýnské společnosti Nahý (r. M. Leigh).

Výrazné role vytvořil zejm. v historických filmech americké i francouzské provenience: prostopášný francouzský básník Paul Verlaine, který neustále opouští manželku (Romane Bohringerová) zmítán bouřlivým milostným vztahem s mladým básníkem Rimbaudem (Leonardo DiCaprio), v životopisném dramatu Úplné zatmění (r. A. Hollandová); obětavý lékař a kvaker John Pearce v přepisu románu Rose Tremainové z období restaurace v Anglii 17. století Čas smyslnosti (r. M. Hoffman); nelítostný král Einon v legendě Dračí srdce (r. R. Cohen).

Přestože se ve druhé pol. 90. let objevuje nejčastěji v hollywoodských produkcích, hlavní role dostává spíš od evropských tvůrců: osamělý klavírista Jason Kinski, o jehož vztahu s mladou africkou služebnou (Thandie Newtonová) vypráví drama podle knihy Jamese Lasduna V obležení (r. B. Bertolucci).

Je scenáristou, režisérem, autorem hudby a producentem krátkého hraného snímku o setkání policisty (Robert Pugh) a delikventní dívky (Kathy Burkeová) na sklonku noci Hello, Hello, Hello (1995; nominace na cenu BAFTA). Věnuje se také psaní, malířství a hudbě. Jeho manželkou.

Filmografie:

2007 Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix) ...Remus Lupin
2006 Satan přichází (Omen, The) ...Keith Jennings
2005 Království nebeské (Kingdom of Heaven) ...Hospitaler
2005 New World, The ...Wingfield
2005 All the Invisible Children ...Jonathan
2003 Timeline - proud času (Timeline) ...Robert Doniger
2003 Cheeky ...Harry Sankey
2003 Check the Gate: Putting Beckett on Film ...From "Endgame"
2002 Dinotopie (Dinotopia) ...Cyrus Crabb
2002 Discovering Dinotopia ...Cyrus
2001 Hamilton Mattress ...Hamilton Mattress
2001 Goodbye Charlie Bright ...Dad
2000 Miracle Maker, The ...Judas Iscariot
2000 Nejlepší gangster (Gangster No. 1) ...Freddie Mays
1999 Whatever Happened to Harold Smith? ...Nesbit
1998 Divorcing Jack ...Dan Starkey
1998 Big Lebowski (The Big Lebowski) ...Knox Harrington
1998 Spoutaná (Besieged) ...Jason Kinsky
1997 Sedm let v Tibetu (Seven Years in Tibet) ...Peter Aufschnaiter
1997 American Perfekt ...Santini
1996 James and the Giant Peach ...Earthworm
1996 Island of Dr. Moreau, The ...Edward Douglas
1996 Dračí srdce (Dragonheart) ...King Einon
1995 Restoration ...John Pearce
1994 Dandelion Dead ...Oswald Martin
1993 Prime Suspect 3 ...James Jackson
1993 Trial, The ...Franz
1993 Nahý (Naked) ...Johnny
1992 Damage ...Detective
1991 Afraid of the Dark ...Locksmith/Tom Miller
1991 Journey to Knock ...Terry
1991 Screen One: Filipina Dreamgirls ...Tim Shanks
1990 Life Is Sweet ...Nicola's Lover
1990 Oranges Are Not the Only Fruit ...Doctor
1989 Skulduggery ...Tony
1989 Resurrected ...Kevin Deakin
1988 Little Dorrit ...George Braddle
1988 Vroom ...Ringe
1987 Road ...Joey
1985 Valentine Park ...Max

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
David Thewlis

Thewlis David

On - ona - ono (Le coppie)

On - ona - ono
Le coppie

Naposled navštívené:
David Thewlis

Thewlis David

On - ona - ono (Le coppie)

On - ona - ono
Le coppie