Zari

Esther Williams

Povolání:
Rodné jméno:
Ester Jane Williams
Národnost:
Narození:
8.8. 1921, Inglewood, Los Angeles, Kalifornie, USA
Úmrtí:
6.6. 2013, Beverly Hills, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Esther Williams, vlastním jménem Louis Esther Jane Myrtle Gilpin - filmová herečka, několikatinásobná mistryně USA v plavání, a později hlavní akterka sportovního odvětví nazvaného Aquabaelly – synchronizovaného plavání, se narodila v Inglewoodu v Kalifornii 8. 8. 1921, i když některé zdroje uvádějí narození o rok později 1922.

Plavání si zamilovala již v mládí, kdy se starší sestrou chodily během prázdnin pracovat na pláž a k hotelovým bazénům. Zakrátko byla ve vodě jako doma a to díky možnosti trénovat se záchranáři, kteří mívali časně ráno instruktáže. Zde se naučila veškeré plavební styly. Esther Williams absolvovala Washington High School v roce 1939, byla výbornou žačkou a tak se stala vicepresidentskou třídy. Během posledního ročníku na střední škole však začala mít problémy s matematikou a ta byla příčinou, že nezískala stipendium na Univerzitu v Severní Kalifornii. Proto se zapsala na City College v Los Angeles. Na školné si vydělávala jako modelka obchodního domu a často se objevila jako model v novinách.


Jejím prvním úspěchem a oceněním skvělého plavání byla nabídka do Aquacada show, které bylo součástí velkolepé výstavy Golden Gate. Esther Williams v tomto show spolupracovala s několikanásobným vítězem na Olympijských hrách a světovým rekordmanem v plavání, jinak již zavedenou filmovou hvězdou „Tarzanem“ představitelem dobrodružných příběhů - Johnny Weissmullerem. Na toto období vzpomínala Williamsová ve své biografii ….celou dobu se mě snažil Johnny svést, kdykoliv to bylo možné byl se mnou, za mnou prostě všude, jenomže já ho brala jako kolegu a výborného sportovce….“ A i když jí tolik pozorností jak se zdá začalo brzy obtěžovat vydržela v show až do jejího konce 29.9.1940.

V té době jí už kontaktoval Louis B.Mayer, který ji chtěl získat jako sportovní hvězdu - natruc spol. Fox, která měla svou Sonju Henie. Esther podepsala smlouvu s MGM v roce 1941. Následovaly hodiny dikce, zpěvu, taneční lekce, a to každý den, mimoto denní několikahodinové plavání v bazénu. Pro Williams byly vynalezeny voděodolné Make Up – jak na tváře, tak i rty a oči a vznikl nový kosmetický trend …..“odolný vodě a slzám “… takže přerod plavkyně k herečce trval přesně devět měsíců, jak Esther vtipně podotkla …“jako by se narodilo dítě“…. Z filmů ve kterých zazářila – s Genem Kelly a Frankem Sinatrou - Take Me Out, Ziegfeld Follies, Fiesta Maria Morales, On an Island, Texas Carnival, Vévodkyně z Idaho, Pagan Love Song a Jupiter Darling …nejčastějším filmovým partnerem, údajně „neplavcem“ se stal herec Don Johnson. Hráli spolu v pěti filmech.


Úspěšnou ve filmu byla Esther Williams až do doby, než opustila v roce 1956 po ukončení smlouvy MGM. Poté se objevila v několika už nepříliš úspěšných filmech u spol. Universal Pictures, zatím co v televizi se její speciály staly naopak velmi populárními a ještě více rozšířily zájem o plavání. I tak hrála vesměs hlavní role ve 26-ti filmech.

V roce 1960 odešla od filmu a stala se podnikatelkou – majitelkou bazénů, vlastnila designerskou dílnu, kde byly tvořeny nejen nové modely plavek, ale velmi dobře se prodávaly i její retro-modely. Natáčela instruktážní videa, která se specializovala především na výuku dětí v plavání. V roce 1984 se stala překvapivě dobrou a příjemnou komentátorkou synchronizovaného plavání na olympijských hrách v Los Angeles v roce 1984. Bylo také velkou poctou, když se Esther věnovala výuce plavání děttí svých hereckých kolegyní a kolegů.


Esther Williams byla čtyřikrát vdaná – prvním manželem byla studentská láska Leonard Kovner, lékař, o kterém s odstupem času napsala:… byl chytrý, hezký, spolehlivý ... a nudný. Manželství bylo uzavřeno v červnu roku 1940, a rozvedli se v roce 1944.
Dalším manželem byl herec a zpěvák Ben Gage od 25.listopadu 1945. Měli spolu tři děti, Benjamina, Austina a Susan. O tomto manželovi se vyjádřila, že na ní Ben neuvěřitelně parazitoval a protože si jí chtěl udržet, protože Esther už delší dobu uvažovala o rozvodu, téměř jí znásilnil (což byla pro ni noční můra, protože se jí tato děsivá skutečnost stala ve 14-ti letech), a ona pak otěhotněla, dcera Susan se jí narodila v roce 1952.
Už během těhotenství se od manžela i s dětmi odstěhovala a když se vrátila k filmové práci měla i jako zatím vdaná žena vášnivý vztah s hercem Victorem Mature, který probíhal během natáčení filmu - Million Dollar Mermaid. Dalším vztahem na krátkou dobu byl herec Jeff Chandler. S Gagem byli po dlouhých a vleklých průtazích rozvedeni v dubnu 1959.
Manželem číslo tři se stal pověstný záletník, nicméně velmi pohledný, uhrančivý muž, herec a režiser - původem z Argentíny, mimo jiné otec herce Lorenza Lamase – Fernando Lamas, kdy po desetiletém mileneckém vztahu uzavřeli na Silvestra 1969 příjemné, harmonické a poklidné manželství, které trvalo dalších dvanáct let do Lorenzovy smrti 8. 10.1982. Manželem číslo čtyři se stal až po více jak dvanácti letech v roce 1994 herec Edward Bell. V současnosti spolu žijí v Beverly Hills.



Esther Williams je majitelkou Zlatého globu z roku 1952, a domnívám se, že by si těch cen zasloužila zajisté daleko více. Během často nebezpečného filmování si při skoku do vody z věže málem zlomila vaz, po vyléčení naštípnutých obratlů a zablokované páteře trpěla velkými bolestmi i hlavy, několikrát se stalo, že dlouhým pobytem pod vodou si protrhla ušní bubínky a málem se jako skvělá plavkyně utopila, jako to bylo třeba během natáčení barevného snímku - Jupiter Darling, kdy nemohla najít poklop ve stropu nádrže, protože byl natřen barvou, která ve vodě splývala. Zachránil jí až člen štábu, který si duchapřítomně uvědomil, že se Esther topí.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 06:00

27 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - --

05:45 - 06:00

12 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:05

62 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického

05:10 - 05:59

47 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Esther Williams

Williams Esther

Iain Smith

Smith Iain

Mechúrik Koščúrik s kamarátmi

Mechúrik Koščúrik s kamarátmi
Mechúrik Koščúrik s kamarátmi

Marta Tomaníková

Tomaníková Marta

Naposled navštívené:
Esther Williams

Williams Esther

Iain Smith

Smith Iain

Mechúrik Koščúrik s kamarátmi

Mechúrik Koščúrik s kamarátmi
Mechúrik Koščúrik s kamarátmi

Marta Tomaníková

Tomaníková Marta