Duben

Wanda Capodaglio

Povolání:
Národnost:
Narození:
1.1. 1889, Asti, Itálie
Úmrtí:
30.8. 1980, Castelfranco di Sopra, Itálie
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Wanda Capodaglio byla významnou osobností italského divadla, film ji ale objevil až ve zralém věku, ona sama ostatně práci před kamerou příliš nevyhledávala. Narodila se ve starobylém městě Asti v severní Itálii a pocházela ze staré divadelnické rodiny, jejím starším bratrem byl Ruggero Capodaglio (1880-1946), taktéž slavný divadelní herec, který se navíc přiženil do dalšího hereckého klanu Gramatica. Wanda stála na jevišti poprvé v deseti letech, v roce 1905 začala hrát profesionálně. Vystřídala postupně několik společností, kromě účinkování po celé Itálii absolvovala také turné po jižní a střední Americe a za první světové války ji do svého hereckého souboru angažovala její švagrová, významná divadelní herečka Irma Gramatica. Mezitím prošla i křestem před filmovou kamerou a jejím debutem byl snímek NAHÁ ŽENA (La donna nuda, 1914) režiséra Carmina Gallone.

V roce 1919 se Wanda Capodaglio provdala, jejím manželem se stal divadelní herec Pio Campa (1881-1964). Téhož roku spolu založili vlastní divadelní společnost, v níž začali uvádět díla domácích i světových autorů. Přelomem se stala Čechovova hra Strýček Váňa uvedená v roce 1922 v Teatro Niccolini ve Florencii; jednalo se totiž o historicky první uvedení ruského autora v Itálii. Wanda Capodaglio vyzrála v uznávanou charakterní herečku výrazného dramatického přednesu, několikaletý aplaus jí přinášelo například představení Topaze od soudobého francouzského dramatika Marcela Pagnola nebo titulní role v Brucknerově Alžbětě Anglické, znovu hrála také v ruské klasice.

S filmem začala příležitostně spolupracovat znovu až koncem třicátých let, role středního rozsahu ztvárnila například v dramatech ŽÁRLIVOST (Gelosia, 1942) a VZKŘÍŠENÍ (Resurezzione, 1943), v menší úloze se objevila také v poválečném snímku MILENCI NA ÚTĚKU (Amanti in fuga, 1946) uvedeném na festivalu v Cannes. Nevzdávala se ani divadla, ale od roku 1939 se více věnovala pedagogické činnosti, působila na Národní akademii dramatických umění v Římě a v pozdější době pod jejím vedením studovali například Vittorio Gassman nebo Monica Vitti.

Kromě divadla a filmu začala po druhé světové válce spolupracovat také s rozhlasem, později ji začala oslovovat i televize. Podobně jako jiní významní divadelní herci, tak i Wanda Capodaglio našla v televizi prostor především v adaptacích osvědčených literárních předloh, v jejím případě to byly seriálové podoby románů MALÉ ŽENY (Piccole donne, 1954) nebo JANA EYROVÁ (Jane Eyre, 1957). Z jejích dalších filmových rolí připomeňme spíše epizodní výstup v Lizzaniho KRONICE CHUDÝCH MILENCŮ (Cronache di poveri amanti, 1954). Před televizní kamerou stála naposledy v rámci seriálu Z MÝCH ŽALÁŘŮ (Le mie prigioni, 1968) natočeném podle vzpomínek revolucionáře Silvia Pellica, vězněného mimo jiné v Brně. Její filmografii uzavírá titulní, pro děj ale podružná role babičky v komedii PODÍVEJTE, BABIČKA JE MRTVÁ (Toh, e morta la nonna, 1969).

Posledních deset let svého života strávila Wanda Capodaglio na venkově v Toskánsku, zemřela 30. srpna 1980 ve věku 91 let v Castelfranco di Sopra. V tomto městečku získala čestné občanství a její jméno dnes nese i místní divadlo Teatro comunale Wanda Capodaglio (jedná se o jedno z nejmenších měst v Itálii s vlastní stálou divadelní scénou).

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

05:30 - 05:59

3 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Království divočiny (2008) [TV...

05:30 - 05:59

3 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

48 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe! (2014) [TV po...

05:20 - 05:55

13 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698000
Fotografií: 764509
Plakátů: 376916
Obsahů a biografií: 178381
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Neposkvrněná (2024)

Neposkvrněná
Opäť jeden náboženský   horor s tématikou počatia,   ktorý na to spočiatku ide   vcelku dobre, no konečným   vyznením rozdelí divácku   obec na více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 7 / 10

Poslední den (1999) [TV epizoda]

Poslední den
Red je poslední den v práci   a tak potom se sejdou s kolegy   v hospodě, kde skončí s   Redem i Eric, Hyde, Fez. Donna   "zlobí" Erica s tím kdy více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Bídníci (2018) [TV minisérie]

Bídníci
Cožpak o to, technicky téhle   nové televizní verzi slavné   klasiky nic nechybí i   výprava je určitě velmi   solidní, ale tahle věc   stojí a více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Muž z Toronta (2022)

Muž z Toronta
Zkopírovaná a ukecaná   blbost,takových filmů kde je   jeden ukecaný a druhý   drsňák už tu bylo a tenhle   nijak nepřekvapil spíš byl   nudný a místy byl ten   černoch se svými hláškami   trapný.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

ONEMANSHOW: The Movie
!!!ZAHRAJEME SI POSLEDNÍ   HRU!!!

Je to tak, ať už je   to fake nebo ne, je to fakt   originálně natočený a děj   o lásce by mi jindy asi   více >

Autor: hvezdy | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Wanda Capodaglio

Capodaglio Wanda

Naposled navštívené:
Wanda Capodaglio

Capodaglio Wanda