Zari

Helga Čočková

Povolání:
Známá jako:
Helga Matulová
Národnost:
Věk:
82
Narození:
26.11. 1941, Ostrava, Protektorát Čechy a Morava
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Helga Čočková, provdaná Helga Matulová, (* 26. listopadu 1941, Ostrava) je česká herečka a moderátorka.V eřejně vystupovala již od dětství, ve 13 letech moderovala dětské pořady v živém vysílání ostravského studia Československé televize. Dětské role hrála i v ostravském studiu Československého rozhlasu a ve Státním divadle Ostrava a mládežnickém Divadle Petra Bezruče Ostrava.. Po absolutoriu pražské DAMU, kterou vystudovala v roce 1963 s neplánovanou rok a půl dlouhou přestávkou (byla totiž vyloučena ze studia těsně před absolutoriem pro účast na politické demonstraci studentských Majáles), na rok byla poslána do výrobního procesu v EZD Ostrava-Přívoz, kde měla změnit své postoje vůči tehdejšímu režimu.

Poté ji bylo "odpuštěno její provinění" a mohla nastoupit do angažmá v činoherním souboru SDO Ostrava.Během tohoto angažmá dovršila svá přerušená studia na DAMU absolutoriem a současně úspěšně absolvovala konkurz na hlavní roli Violy v německém filmovém muzikálu Was ihr wolt, aneb nichts als Sunde, podle Shakespearova - Večer tříkrálový, aneb cokoli chcete (DEFA Studio Berlin). Tatáž role, vzhledem i k její velmi dobré znalosti němčiny jí byla nabídnuta k pohostinskému vystoupení v divadle Maxim Gorkij (Berlin), ale vzhledem k následným povinnostem v repertoiru SDO Ostrava se její vystoupení nemohlo uskutečnit.

Ve Státním divadle v Ostravě však dlouho nesetrvala, protože jí bylo tehdejším šéfem činohry ND, Vítězslavem Vejražkou nabídnuto angažmá v činohře Národního divadla Praha, které přijala a setrvala pak v ND od roku 1967 do roku 1993. Během studií na pražské DAMU si zahrála hlavní roli papouška Bořivoje v tehdy slavné innscenaci M.Macourka -Jedničky má papoušek, která byla pak dlouho součástí repertoiru Divadla na zábradlí a současně si ji režisér R.Vedral s autorem Pavlem Kohoutem vybrali pro jednu z hlavních rolí, Petru, do Kohoutovy připravované inscenace "Třetí sestra" v tehdejším RDZN Praha ( nyní Švandovo divadlo Praha).Československý film ji objevil již v roce 1959, kdy si poprvé zahrála malou roličku v Krejčíkově filmu Probuzení (kultovním filmu té doby), pro kterou si ji režisér J.Krejčík vybral už u přijímacích zkoušek na DAMU a hned nato, v roce 1960 pak následovaly další dva filmy Pochodně (režie V.Čech) a hlavní dívčí role ve filmu Žalobníci (režie Ivo Novák), kde měla možnost si zahrát v partnerství s celou plejádou hereckých hvězd té doby, jako byli R.Hrušínský, L.Pešek, O.Krejča, Zora Rozsypalová, V.Brodský.....

Hned čtyři zajímavé filmové role úspěšně ztvárnila v roce 1962. Z nich patrně nejznámější i nejúspěšnější se stala její role židovské dívky Lízy ve filmu Z.Brynycha Transport z ráje ( podle povídky A.Lustiga) Tento film obdržel hlavní cenu na filmovém festivalu v Locarnu. Jeho premiéry v Praze se však Helga Čočková pro svoji tehdejší účast na studentských Majálesech v Praze( tzv Petřínské události) nesměla zúčastnit. Během studií na DAMU si rovněž zahrála v absolventských snímcích režisérky Věry Chytilové "Strop" a "Pytel blech" (ke kterému napsala a namluvila komentář). Společně s Oldřichem Novým, Danou Medřickou a Janem Třískou vytvořili povedenou rodinku v Makovcově filmovém muzikálu Dva z onoho světa, kde i nazpívala ústřední píseň filmu "Páni muzikanti.."

Vystupovala v řadě televizních seriálů, ale snad nejznámější se stala její role Ireny, neukázněné dcery doktora Štrosmayera (Miloš Kopecký) v TV seriálu Nemocnice na kraji města (autor Jaroslav Dietl). V tomtéž TV seriálu (Nemocnice na kraji města-Nové osudy) si téměř po 30-ti letech zahrála opět Irenu, nyní již však jako manželku starosty města (Jiří Bartoška) a matku dospělé dcery (Lucie Vondráčková). V současné době ji můžeme vidět v TV seriálech Kriminálka Anděl, Cirkus Bukowsky (2013).

Autor: collectallaustralia

Životopis (biografie) / Informace:
Helga Čočková
Narozena : 26.11.1941 v Ostravě
Od malička Helgu zajímalo herectví, navštěvovala recitační a divadelní kroužky a hrála dětské role v tamním rozhlasovém studiu a Státním divadle v Ostravě. Po dokončení základní školy chtěla zkusit něco jiného , tak se přihlásila na chemickou průmyslovku, ale neúspěšně. Tak vyzkoušela DAMU a tam jí vzali na poprvé. V prvním ročníku debutovala před kamerou epizodkou dívky okradené v samoobsluze ve snímku „Probuzení“ od režiséra Krejčíka. Pak byla obsazována do větších rolí jako představitelka Rozárky – historické drama z počátku dělnického hnutí „Pochodně.“ V komedii „Žalobníci“ jenž si zahrála hlavní postavu venkovské dívky Elišky a po boku Oldřicha Nového coby vážný profesor hudby - v komedii „Dva z onoho světa“ si zahrála dceru posedlou jazzem. Též vyzkoušela odlišnou roli v okupačním dramatu „Transport z ráje“ kde hrála coby Líza poznamenaná hroznou dobou a tragédií. Jenže těsně před absolutoriem roku 1962 byla ze školy vyloučena kvůli incidentu na studentském majálesu. Necelé dva roky pracovala jako elektrikářka v Pozemních stavbách Ostrava, než mohla školu dostudovat. Další půlrok natáčela v tehdejším NDR hudební film „Nic než hřích.“ A od roku 1967 se stala členkou činohry Národního divadla v Praze, kde během dvacetišesti sezon vytvořila šedesát vedlejších rolí. Často se objevovala v detektivkách: Strach, Alibi na vodě, Smrt za oponou, Partie krásného dragouna, Motiv pro vraždu, Bylo čtvrt a bude půl, Rukojmí z Bella Vista. Seznámila se slovenským režisérem J.Matulou , za kterého se později provdala, a pod jménem Matulová vytvořila v jeho psychologicky laděných filmech vedlejší ženské role: Kariéra, Muž na drátě, Hauři, Stupně poražených. Několikrát ji připadla i role učitelky jako např. Indiáni z Větrova, Rebelové, v televizním snímku Josef a Ly. Též je známá ze spoustu inscenací: Ohnice, Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou, Hříšní lidé města pražského, 30 případů majora Zemana, nejvýznamnější role pro Helgu byla v „Nemocnici na kraji města“ jako nezdárná dcera Irena svérázného doktora Štrosmajera v nezapomenutelném podání Miloše Kopeckého.

Autor: georginaa

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Pod pokličkou (2006) [TV pořad...

04:45 - 05:10

19 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Klíč

04:50 - 05:20

14 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

19 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe! (2014) [TV po...

05:00 - 05:55

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Helga Čočková

Čočková Helga

Ali Baba a 40 loupežníků

Ali Baba a 40 loupežníků

The Gay Caballero

The Gay Caballero
The Gay Caballero

Eva Leintbergerová

Leintbergerová Eva

Hans Meyer

Meyer Hans

Naposled navštívené:
Helga Čočková

Čočková Helga

Ali Baba a 40 loupežníků

Ali Baba a 40 loupežníků

The Gay Caballero

The Gay Caballero
The Gay Caballero

Eva Leintbergerová

Leintbergerová Eva

Hans Meyer

Meyer Hans