Zari

Libor Žídek

Povolání:
Národnost:
Věk:
73
Narození:
5.4. 1951, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Zpěvák, operetní herec a režisér Libor Žídek pochází z hudebně založené rodiny, jeho otcem byl slavný operní pěvec Ivo Žídek (1926-2003), v oblasti umění se jako scénograf a architekt uplatňuje také Liborův starší bratr Ivo Žídek (*1948). Libor Žídek je dnes známý především v žánru operety, původně ale nešel úplně v otcových stopách a na pražské DAMU vystudoval herectví (1974). Po základní vojenské službě ale zamířil do angažmá v Hudebním divadle v Karlíně (1976), kde působí dodnes.

Jako sólista karlínského divadla účinkoval Libor Žídek v řadě klasických operet i moderních muzikálů, z větších rolí připomeňme představení Zahraj to znovu, Same nebo Cikáni jdou do nebe, v nedávné době hrál purkrabího v muzikálu Noc na Karlštejně. V devadesátých letech rozšířil Libor Žídek své působení o režii a realizoval osvědčenou klasiku operetního žánru (Veselá vdova, Rosemarie), v posledních letech slaví po celé republice značný úspěch jeho zpracování populární operety Růže z Argentiny od Járy Beneše.

Od konce sedmdesátých let se Libor Žídek příležitostně vyskytuje i před kamerou, poprvé hrál příslušníka bezpečnosti ve filmové verzi jednoho z případu majora Zemana RUKOJMÍ Z BELLA VISTA (1980), účinkoval také v hudebních pořadech v televizi (PERLY PANNY SERAFINKY, 1980). Výraznější příležitost v postavě historika Luboše mu přinesl film ČAS SLUHŮ (1989), v průběhu devadesátých let hrál také v zahraničních produkcích (BÍDNÍCI – Les Misérables, 1998). Z žánru televizních seriálů připomeňme postavu doktora Šeráka v ŽIVOTĚ NA ZÁMKU (1995), před filmovou kamerou stál naposledy v BABÍM LÉTĚ (2001).

Autor: argenson

Životopis (biografie) / Informace:
*1951,

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Libor Žídek

Žídek Libor

Naposled navštívené:
Libor Žídek

Žídek Libor