Zari

Eva Karelová

Povolání:
Rodné jméno:
Eva Fierlingerová
Známá jako:
Eva Příhodová
Národnost:
Narození:
15.2. 1925, Vídeň, Rakousko
Úmrtí:
26.4. 1957, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jméno Evy Karelové asi dnes budě něco říkat jen skutečným milovníkům české kinematografie. Ne, rozhodně nechci snižovat umělecký význam této herečky, spíše naopak – mrzí mne, že patří k těm legendám, které jednak odešly navždy ve velmi mladém věku a o nichž navíc dnes nikde nenajdeme téměř ani řádku.

O Evě Karelové toho víme opravdu málo. Jak uvádí Fikejzova publikace o českých hercích a herečkách, přišla Eva Karelová na svět v hlavním městě Rakouska – ve Vídni – dne 15. února roku 1925. Její rodné jméno bylo Fierlingerová. Měla snad i podle německy znějícího příjmení Eva původ přímo v Rakousku či Německu? Možná, kdo ví…to už se asi zřejmě nedozvíme. Tak či onak se postupem času ocitla v Československu, neboť s ním je spjata její herecká kariéra. Dost možná měla mladá Eva české kořeny, a proto ji to táhlo sem. Nevíme, z jaké rodiny pocházela a co bylo podnětem touhy mladé dívky, aby se stala herečkou. Vystudovala konzervatoř? Ani to nedokážeme dnes říct. Známe jen její divadelní angažmá, která byla celkem tři. S největší pravděpodobností si Eva své rodné příjmení změnila na jednodušeji vyslovitelné Karelová, které bylo nejspíše jménem uměleckým. Kdy se tak stalo, ani na to nemáme žádný doklad a tak se u této herečky pohybujeme spíše v oblasti dohadů a fabulací.

Vraťme se však k divadelním angažmá, která jsou na rozdíl od jiných faktů o Evě Karelové, pevně doložena. Eva Karelová začala svou hereckou kariéru ve dvaceti letech v Českém divadle v Olomouci, kde působila v letech 1945 – 1948. Poté nastoupila do Divadla státního filmu, na jehož scéně ji diváci mohli vídat v letech 1948 – 1951. S konečnou platností nastoupila roku 1951 do Divadla S. K. Neumanna a zde působila do roku 1957, kdy předčasně zemřela.

Před filmovou kamerou ztvárnila Eva Karelová spíše drobnější či epizodní role. Zcela poprvé vstoupila do světa filmu v roce 1946 postavou ošetřovatelky v dramatu LAVINA, pod režijním vedením Miroslava Cikána. Za její největší roli je považováno vesnické děvče Anka, dcera hostinského, v dramatu PORTÁŠI z roku 1947. Na tomto snímku spolupracovala s režisérem Václavem Kubáskem a není bez zajímavosti, že se zde objevila také mladá herečka Ljuba Skořepová jako Maryša.

Další role Evy Karelové jsou spíše nevelkého rozsahu, přesto za zmínku stojí např. řidička tramvaje v adaptaci povídky Jana Drdy NĚMÁ BARIKÁDA (1949) či dívka Božka v ideologicky laděném snímku KARHANOVA PARTA z roku 1951. Zcela naposledy se Eva Karelová objevila před kamerou v roce 1953 jako lékařka ve filmu KAVÁRNA NA HLAVNÍ TŘÍDĚ, který po umělecké stránce opět výrazně inklinuje ideologicky k době minulé, nicméně pro filmového fanouška je důležitý fakt, že šlo o poslední roli mladé herečky, která navždy odešla o čtyři roky později, 26. dubna roku 1957 v Praze. Jmenovala se v té době Eva Příhodová, ale kdy a za koho se vdala, to nám opět dějiny tají stejně jako důvod předčasné smrti mladé ženy, které bylo pouhých 32 let... Poradí snad někdo ze čtenářů tohoto článku a poví nám o Evě Karelové něco více? Děkujeme předem za Vaše ohlasy.

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

35 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

06:50 - 07:45

50 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:30 - 08:15

10 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:20 - 07:50

20 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Eva Karelová

Karelová Eva

Příběh středního útočníka

Příběh středního útočníka
Příběh středního útočníka

The Good Witch's Garden

The Good Witch's Garden
The Good Witch's Garden

Naposled navštívené:
Eva Karelová

Karelová Eva

Příběh středního útočníka

Příběh středního útočníka
Příběh středního útočníka

The Good Witch's Garden

The Good Witch's Garden
The Good Witch's Garden