NOVĚ můžete filtrovat filmy a seriály také dle streamovacích služeb

Paľo Bielik

Povolání:
Známý jako:
Ján Bukva; Pavol Bielik
Národnost:
Narození:
11.12. 1910, Senica u Banské Bystrice, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
23.4. 1983, Bratislava, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Paľo Bielik, pseud. Ján Bukva sa narodil 11. decembra 1910 v Banskej Bystrici - Senica a zomrel 23. apríla 1983 v Bratislave.
Bol slovenský herec, filmový režisér a scenárista. Manžel herečky Marty Černickej-Bielikovej.
Je zakladateľskou osobnosťou slovenskej kinematografie.
Po skončení odbornej kovorobnej školy v Banskej Bystrici (1929) mal viacero zamestnaní.
Hral ochotnícke divadlo v Banskej Bystrici.
Úspech titulnej úlohy filmu Jánošík (1935) ho priviedol do SND v Bratislave, kde pôsobil v rokoch 1939 - 1942.
Počas SNP nakrútil s Karolom Krškom dokumentárne zábery z povstaleckých bojov, z ktorých v roku 1945 vznikol dokument Za slobodu.
Po roku 1945 sa stal režisérom celovečerných hraných filmov.
V roku 1955 dostal titul zaslúžilý umelec a v roku 1968 titul národný umelec.

Filmografia

1935 Jánošík (herec: Juro Jánošík)
1937 Hordubalové (herec: Michal Hordubal)
1947 Čapkovy povídky (herec: četnický kapitán Havelka)
1947 Varúj...! (herec: Ondrej Muranica)
1948 Vlčie diery (režisér, herec: Dičo)
1950 Priehrada (režisér)
1952 Lazy sa pohli (režisér)
1953 V piatok trinásteho (režisér)
1956 Nie je Adam ako Adam (režisér – stredometrážny film)
1957 Štyridsaťštyri (režisér)
1959 Kapitán Dabač (režisér)
1962-63 Jánošík I-II (režisér)
1966 Majster kat (režisér)
1968 Traja svedkovia (režisér)

Autor: ignac1

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

TV Program

ČT1 - StarDance XI ...kolem dokola

11:50 - 12:00

0 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Cesty víry (2005) [TV cyklus]

11:50 - 12:15

0 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Vánoce pod jednou střechou

10:55 - 12:40

55 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Receptář prima nápadů (2001) [...

11:45 - 12:30

5 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 178586
Osobností: 679444
Fotografií: 715435
Plakátů: 339985
Obsahů a biografií: 162984
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

A Boy Called Christmas (2021)

Navzdory

A Boy Called Christmas
recenzím se mi to (a hlavně   dětem, což je   nejdůležitější) docela   líbilo. Jasně byly tam   nelogické věci, krkolomné   zvraty a podobně, více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 6 / 10

The Girl in the Tower (2018) [TV...

The Girl in the Tower
Zajímavé vyřešení   opuštění věže, Alence   jsem na chuť nikdy   nepřišla, na mě byla   vždycky nelogická, čti   bláznivá.
Bohužel i tento více >

Autor: Frolíček

Válečníci (1979)

Válečníci
Jak mi bylo vysvětleno,   jedná se o alegorii řeckého   dramatu, což jsem ochotná   akceptovat, jinak bych   jednání útěkářské   skupinky více >

Autor: Frolíček | Hodnocení: 7 / 10

Red Notice (2020)

Red Notice
Moderní Indiana Jones v   trojnásobném balení a s   moderní technikou, ale   tvůrci inspiraci vůbec   nezastírají, naopak ji   předestírají v více >

Autor: Frolíček | Hodnocení: 7 / 10

Králíček Petr (2018)

PROCESOR!

Králíček Petr
Konečně něco hezkýho a   roztomilého v tomhle   posraným světě. Asi se na   tyhle snímky budu dívat   častěji. Dobrej tah byl, že   zvířátka více >

Autor: PROCESOR | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Paľo Bielik

Bielik Paľo

Naposled navštívené:
Paľo Bielik

Bielik Paľo

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení