Zari

Predrag Miki Manojlović

Povolání:
Známý jako:
Miki Manojlović
Národnost:
Věk:
74
Narození:
5.4. 1950, Bělehrad, Srbsko, Jugoslávie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Predrag "Miki" Manojlovič, narozen 5. dubna 1950 v Bělehradě, Jugoslávie. Jeho rodiči byli divadelní a televizní herci Ivan Manojlovič a Zorka Dokničová. Po maturitě studoval na Akademii divadla, rozhlasu, filmu a televize v Bělehradě. Patří k nejznámějším srbským hercům, kteří se prosadili i v zahraničních filmech a na scénách divadel evropských metropolí, mj. spolupracoval s britským režisérem Peterem Brookem na několika inscenacích.

Hereckou kariéru zahájil na počátku sedmdesátých let na divadle a v televizi ještě v době studia na herecké akademii. Před filmovou kamerou debutoval v roce 1974 ve filmech Otpisani a Cestou proti větru. Nejprve se uplatnil v domácích filmech, ale zásluhou znalosti italštiny, angličtiny a francouzštiny získal role i v zahraničních filmech. Velkým úspěchem byla účast ve filmu Emira Kusturici Otec na služební cestě (1985) nebo role Marko Drena, prostopášného odbojáře, ve filmu Underground (1995) téhož režiséra. Hrál v dalších filmech E. Kusturici např. Černá kočka, bílý kocour (1998) nebo Závěť (2007). Goran Paskaljevič ho rovněž obsadil do svých mezinárodních koprodukcí jako Tango Argentino (1992), Amerika patří jiným (1995), Sud prachu (1998).

Manojlovič je ženatý s herečkou Tamarou Vučkovičovou, se kterou se seznámil při natáčení filmu režiséra Gorana Markoviče Tito a já (1992) a z manželství pochází syn Ivan. Dcera Čarna Manojlovićová z přechozího manželství je režisérka a o svém otci natočila v roce 2006 dokumentární film. Herec je nositelem několika významných cen např. Ceny Pavla Vujisiče za celoživotní přínos jugoslávské kinematografii (2004). V roce 2009 jmenovala srbská vláda Predraga Miki Manojloviče prezidentem Srbského filmového centra.

V současné době pobývá herec většinou ve Francii, ale do Srbska se neustále vrací.

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Predrag Miki Manojlović

Manojlović Predrag Miki

Antonio Gamero

Gamero Antonio

Naposled navštívené:
Predrag Miki Manojlović

Manojlović Predrag Miki

Antonio Gamero

Gamero Antonio