Zari

Zdeněk David

Povolání:
Národnost:
Narození:
12.7. 1955, Trutnov, Československo
Úmrtí:
16.3. 2009, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec, tanečník a zpěvák Zdeněk David byl původně vyučeným kuchařem, který své středoškolské gymnaziální vzdělání získal až večerním studiem.

Zdeněk David se se svými zkušenostmi z amatérského divadla i z hostování v pražském Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého pokusil po ukončení povinné základní vojenské presenční služby o přijetí na herectví pražské Divadelní akademie múzických umění a po absolutoriu byl v angažmá Horáckého divadla Jihlava, v pražském Činoherním klubu, v Divadle Na zábradlí, v Divadle v Řeznické či v Městských divadlech pražských. Mezi nejvýraznější divadelní role Z. Davida určitě patří dóže benátský ze Shakespearova Othella; Clavaroche z Mussetovy hry Kdo se skrývá za zdí nebo Martin Kabát z Drdových Hrátek s čertem. David byl na prknech, co znamenají svět nejenom hercem činoherním, nýbrž také hercem muzikálovým, což dokazoval v Hermanově Hello, Dolly! nebo v Polské krvi O. Nedbala.

Zdeněk David před filmovou a televizní kamerou získával zkušenosti nejprve v rolích komparzních a tak lze za jeho oficiální debut na stříbrném plátně považovat až rolí studenta v Soukupově kultovním filmu Láska z pasáže. Velké hlavní role se Z. David na filmovém plátně ani na televizní obrazovce sice nakonec nedočkal, přesto jeho četné drobné úlohy měly vždy dostatek věrohodnosti a opravdovosti, takže pro diváka jeho charakteristický herecký výkon znamenal snadnou zapamatovatelnost. K naposledy zmíněnému typu rolí ve filmografii Z. Davida určitě patří kuchař v Brynychově kriminálním snímku Mravenci nesou smrt; příslušník Veřejné bezpečnosti z Borkova dramatu Cena medu; opilec z Marhoulovy parodie Mazaný Filip; sluha Lionel ze Zelenkovy komedie Bankrotáři nebo příbuzný paní Dany z legendárního debutu I. Pavláskové Čas sluhů. Davida jsme měli možnost vidět také v celé řadě televizních inscenací či seriálů, o čemž svědčí například jeho postava honáka v Bočanově Zdivočelé zemi; gangster v Černých andělích nebo role psychiatra v mysteriozním Draculově švagrovi. Díky svému náhlému odchodu ze světa se Z. David už nedočkal premiérových uvedení svých posledních rolí, které vytvořil v Arichtevově retro seriálu Vyprávěj, v němž byl příslušníkem Státní bezpečnosti; v Cieslarově psychologickém dramatu Sněžná noc, kde si zahrál varhaníka nebo v Janákově historické komedii pro celou rodinu Ať žijí rytíři, kam byl obsazen do postavy kočovníka.

Zdeněk David svůj život ukončil zcela nečekaně a dobrovolně ve věku 53 let.

zdroj: Daniel Rubeš - Uzavřené osudy

Autor: řepešínský

Životopis (biografie) / Informace:
ZDENĚK DAVID (nar. 12.7.1955, Trutnov), který hostoval po absolvování herectví na DAMU (1984) zejména na menších pražských scénách, spáchal 16. března 2009 v Praze sebevraždu. Od počátku 80. let se uplatňoval v malých rolích také před kamerou, např. ve filmech Kluci z bronzu (1980; r. Stanislav Strnad), Láska z pasáže (1984; r. Jaroslav Soukup), Mravenci nesou smrt (1985; r. Zbyněk Brynych), Cena medu (1986; r. Jaromír Borek), Čas sluhů (1989; r. Irena Pavlásková), Šeptej (1996; r. David Ondříček), Zdivočelá země (1997; r. Hynek Bočan), Báječná léta pod psa (1997; r. Petr Nikolaev), Bídníci (1998, Les Misérables; r. Bille August) a Mazaný Filip (2003; r. Václav Marhoul). Na obrazovce jsme ho mohli spatřit kromě seriálů (Malý pitaval z velkého města, 1982; Dobrodružství kriminalistiky, 1992; Draculův švagr, 1996; Zdivočelá země, 1997; Hotel Herbich, 1998) také v řadě pohádek, inscenací a televizních filmů, mj. Třináctery hodiny (TV-1991; r. Josef Platz), Husarská čest (TV-1991; r. Petr Burian), Periférie (TV-1996; r. Ondřej Pavelka), Falešné obvinění (2003; r. Zdeněk Zelenka), Bankrotáři (TV-2003; r. Zdeněk Zelenka) či Návrat zbloudilého pastýře (TV-2004; r. Petr Kotek).

Zdroj: Filmový přehled / -fik-

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

29 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Diana a prokletí rodu Spencerů

11:55 - 12:45

4 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Tescoma s chutí (2009) [TV poř...

11:50 - 12:00

9 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

29 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Zdeněk David

David Zdeněk

Krajina střelců (Open Range)

Krajina střelců
Open Range

Gabriel Casseus

Casseus Gabriel

Zákon starého muže

Zákon starého muže
Zákon starého muže

Bob Morley

Morley Bob

Naposled navštívené:
Zdeněk David

David Zdeněk

Krajina střelců (Open Range)

Krajina střelců
Open Range

Gabriel Casseus

Casseus Gabriel

Zákon starého muže

Zákon starého muže
Zákon starého muže

Bob Morley

Morley Bob