Zari

Martin Myšička

Povolání:
Národnost:
Věk:
54
Narození:
9.3. 1970, Příbram, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Narodil se v Příbrami 9. března 1970, s rodiči ale žil na vesnici. Jeho maminka byla účetní, otec odborníkem v oblasti leteckého provozu a protivzdušné obrany státu. Po základní škole, kde se účastnil matematických olympiád, navštěvoval gymnázium s rozšířenou výukou matematiky a fyziky. Přesto po maturitě moc nevěděl, kam jít. Hrál ochotnické divadlo, ale na herectví se necítil, zajímal se i o spiritualismus a jiné kultury a fascinoval ho vesmír. Přihlásil se tedy na pražskou matematicko-fyzikální fakultu ke studiu jaderné a subnukleární fyziky. Studoval pokojně dva roky, ale pak zjistil, že mu divadlo přeci jenom chybí. Rozhodl se zkusit štěstí a přihlásil se na DAMU. A uspěl. Byla to, jak sám řekl, tak trochu drzost, neboť MATFYZ neopustil a studoval obě školy zároveň. V roce 1995 úspěšně ukončil obě školy. V téže roce obdržel i cenu Alfréda Radoka jako talent roku za ztvárnění knížete Myškina v Idiotovi.

Jako herec začínal, ještě na DAMU, v Divadle Na Zábradlí a hostoval v hereckém studiu Ypsilonka. Po DAMU získal stálé angažmá v Národním divadle v Praze, ale stále hostoval i v jiných, menších, divadlech (ve Viole, v divadle V Řeznické, v Rokoku). Pak přišla osudná nabídka Miroslava Krobota, Ivana Trojana a Lukáše Hlavici – založit nové divadlo v Dejvicích. Měl velké dilema, zda zůstat v prestižním ND nebo začít od nuly, ale sám za sebe. Nakonec se rozhodl pro Dejvické divadlo. A udělal dobře. Dejvické divadlo nyní patří mezi nejnavštěvovanější pražská divadla.

Martin Myšička je hlavně divadelní herec. Hrál v Dostojevského Zločinu a trestu, Bratrech Karamazových, v Idiotovi a dalších skoro dvou desítkách představení. Ve filmech se moc neobjevuje, když už, tak v menších, nevýrazných rolích.

Více na sebe upozornil až letos, a to jako kněz Aljoša ve zfilmované inscenací Bratři Karamazovi režiséra a scénáristy Petra Zelenky. Nicméně, mihl se i v jiných českých filmech posledních let - v roce 1996 ve filmu Šeptej, ve filmu Davida Ondříčka Jedna ruka netleská (2003), Můj otec a ostatní muži (také 2003), Hranice (2005) nebo Operace Silver A. Objevil se i v seriálu z roku 2003 Černí baroni.

Je ženatý, s manželkou Bárou jsou už osm let a vychovávají dvě dcery – jeho vlastní sedmiletou a vyženěnou sedmnáctiletou. Žije v Praze, rád ale tráví volný čas na vesnici.

Autor: salte

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Už vám není dvacet, paní Bláho...

14:50 - 15:25

30 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

15:00 - 15:45

20 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:40 - 15:35

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:25 - 15:25

55 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Martin Myšička

Myšička Martin

Świat według Kiepskich

Świat według Kiepskich
Świat według Kiepskich

Naposled navštívené:
Martin Myšička

Myšička Martin

Świat według Kiepskich

Świat według Kiepskich
Świat według Kiepskich