Zari

June Havoc

Povolání:
Rodné jméno:
Ellen Evangeline Hovick
Národnost:
Narození:
8.11. 1913, Vancouver, Britská Kolumbie, Kanada
Úmrtí:
28.3. 2010, Wilton, Connecticut, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
June Havoc, vlastním jménem Ellen-Evangeline Hovick, americká filmová herečka, se narodila v Kanadě – Britské Columbii ve Vancouveru 8. 11. 1913, některé pozdější zdroje uvádějí rok narození, na kterém trvají 1916. Otec pracoval pro denník Seattle jako reportér. Měla ještě sestru později tanečnici a stripterku, známou pod uměleckým jménem Gypsy Rose Lee. Ctižádostivá matka Rose přihlašuje svou dvouletou dceru do baletu, a ta záhy vystupuje s velkou ruskou primabalerínou Annou Pavlovou, a tyto tance jsou zachyceny na filmový pás společností Hal Roach a spol. Harolda Lloyda v letech 1918-1924. Stala se také velkou hvězdou vaudevillu a její týdenní honorář obnášel 1 500 dolarů, a částky se zvyšovaly – byla v pozici, kdy jí diváci milovali a téměř doslova jí „zobali z ruky“.

Matka naprosto chamtivě a bez skrupulí tlačila na June, aby brala jakoukoliv práci, dokonce jí nutila do striptýzu. Proto se dívka vzbouřila a utekla s mladým tanečníkem Bobby Reedem, a vzali se v North Platte v Nebrasce, když oba pochopitelně lhali o svém věku. Přišla hospodářská krize, a ta zasáhla nejen americkou ekonomiku, ale mimo jiné i umělce, a snad i proto se její manželství zhroutilo. Havoc se vdala ještě dvakrát – druhým manželem byl od roku 1936 – 1942 Donald S. Gibbs, a třetím William Spier – 1948 – 1959, kdy bylo i toto manželství rozvedeno.
V roce 1935 se June Havoc narodilo nemanželské dítě, dcera April - (April Kent, se později stala také herečkou).

Aby se June uživila, pracovala jako modelka, pro peníze se často účastňovala tanečních maratonů (vydržela tancovat 4 měsíce). Nakonec se na tuto přitažlivou blondýnku přece jen trochu usmálo štěstí, a po konkursu získává práci na Broadwayi v muzikálu Forbidden Melody v roce 1936. Několik let trvalo, než se štěstí usmálo pořádně a zeširoka – to bylo když dostala roli Gladys v Rodgers a Hartově hudební komedii vedle Van Johnsona a Gene Kellyho - Pal Joey – 1940. Pro oba muže přišla smlouva od studia Metro Goldwyn Mayer a June naopak podepisuje smlouvu u RKO.

Debut ve zvukovém filmu si odbyla ve Four Jacks and a Jill, Powder Town a třetím byl Sing Your Worries Away všechny v roce 1942. V příštích letech filmuje a hraje na Broadwayi. Mexican Hayride 1944, za který získala Donaldson Award - The Ryan Girl 1945. V jejím hereckém rejstříku se také objevily osudové, vulgární, cynické, nebo velmi povrchní ženy, např. v Intrigue, Džentlmenská dohoda 1947, The Story of Molly X 1949, The Iron Curtain, Once a Thief a Follow the Sun 1951. Od roku 1950 přechází do televize. V roce 1964 má vlastní Havoc show.
V televizi hrála v adaptacích divadelních her, takže vedle Titánie v Sen noci Svatojánské, to byla Žebrácká opera The Threepenny Opera, nebo Diner at Eight, nebo paní Lowettová ve Sweeny Todd, je herečkou v divadle a rozšiřuje svou práci o psaní divadelních her a režii. Získala nominaci na cenu Tony za režii a cenu Tony za scénář na Marathón ´33. Poskytla také námět pro filmové drama They Shoot Horsees, Don't They? – Koně se také střílejí – 1969, který byl zpracován podle jejich zkušeností z jednoho podobného, který podstoupila i ona sama. Hlavní hrdinku hrála mladá Jane Fonda.

V roce 1970 se June stala uměleckou ředitelkou v New Orleans Repertoáry Theatre a na jevišti byla jako herečka i ředitelka do 80 ti let – vystupovala v „ one woman show“ Večer s June Havoc, nebo Love Letters – Dopisy lásky.
Poslední divadelní práce byla z jejího profesního životopisu s názvem : An Old Lady's Guide to Survival – Příručka staré dámy na přežití. Je ještě mnoho věcí nevyjasněných a bolestných. Celou dobu po roztržce s matkou a později v 50-tých letech, kdy nemluvila se sestrou Rose. Smířily se v roce 1970, Rose totiž diagnostikovali rakovinu.

Podle dostupných informací zemřela June Havoc ve Wiltonu v Connecticutu USA v roce 2010 dne 28.3.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

83 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Prvních 72 hodin druhé světové...

13:15 - 14:00

38 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:40 - 14:40

13 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:20 - 14:25

33 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
June Havoc

Havoc June

Michal Klučka

Klučka Michal

Naposled navštívené:
June Havoc

Havoc June

Michal Klučka

Klučka Michal