Cerven

Alberta Watson

Povolání:
Rodné jméno:
Faith Susan Alberta Watson
Národnost:
Narození:
6.3. 1955, Toronto, Kanada
Úmrtí:
21.3. 2015, Toronto, Kanada
Životopis (biografie) / Informace:
Kanadská herečka Alberta Watson je nejznámější svou rolí Madeline ze seriálu "La Femme Nikita" z roku 1997. Za sebou má však dlouhou a rozmanitou kariéru u televize i filmu.

Rodilá Toronťanka začala hrát již jako teenagerka v místní divadelní skupině. Za vedlejší roli Mitzi ve svém prvním filmu In Praise of Older Women režiséra George Kaczendera z roku 1987 získala dokonce nominaci Genie. A hned další rok si odnesla z Yorkton Film Festival cenu za hlavní roli v krátkém filmu Exposure.

Poté se Alberta přestěhovala do Spojených států - nejprve do New Yorku, záhy do Los Angeles, kde natočila řadu filmů, včetně klasického hororu The Keep (1983) se Scottem Glennem a televizní film Women of Valor se Susan Sarandonovou a Kristy McNicholovou.
Po návratu na východní pobřeží se uchytila v nízkorozpočtové nezávislé prvotině reřiséra Davida O. Russella Spanking the Monkey. Film vyhrál v roce 1994 Sundance Film Festival a mnoho dalších cen. Řada z nich byla pro Watsonovou, která strhla diváky svým podáním depresivní, závislé matky, která má aféru s vlastním synem, kterého ztvárnila hvězda z filmu Zachraňte vojína Ryana Jeremy Davies.

V roce 1996 si zahrála matku počítačového génia ve filmu Hackers a ženu gangstera Johna Gottiho v na cenu Emmy nominovaném filmu Gotti. Následoval návrat domů do Toronta a Alberta pokračovala ve vyhledávání zajímavých rolí v nezávislých filmech. To ji dovedlo k začínající režisérce Colleen Murphyové a filmu Shoemaker. Ač film nešel v severní Americe do široké distribuce, její výkon nezůstal nepovšimnut a získala druhou nominaci na cenu Genie - tentokráte pro herečku v hlavní roli.

Následujícího roku získala ocenění kritiků za roli matky, jíž nešťastnou náhodou zemře dítě, v dalším nezávislém filmu The Sweet Hereafter od režiséra Atoma Egoyana. Ve filmu se mimo jiné objevily i další hvězdy jako Ian Holm a Sarah Polleyová a získal ocenení poroty v Cannes i cenu akademie a nominaci Genie.

Na filmovém festivalu v Torontu se představil v roce 1999 film The Life Before This, kde se objevila po boku Stephena Rey, Sarah Polleyové a Catherine O'Harové. V roce 2001 natočila film s Melanií Griffithovou a Dominique Swainovou Tart, Hedwig and the Angry Inch a také televizní Guilt by Association, ve kterém hrála sestru Mercedes Ruehlové.

Další filmy, ve kterých se objevila, jsou The Wild Dogs z roku 2002, ve kterých hraje velvyslancovu ženu v Rumunsku, která bojuje za pomoc hendikepovaným dětem, a z roku 2004 Irish Eyes - příběh o dvou chudých irských bratrech.

Když se nevěnuje natáčení, žije se svýma dvěma kočkami a dvěma psy v Torontu.

Autor: efCZa

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Alberta Watson

Watson Alberta

Naposled navštívené:
Alberta Watson

Watson Alberta