Zari

David Vejražka

Povolání:
Národnost:
Věk:
69
Narození:
15.5. 1955, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
David Vejražka se narodil v roce 1955 v Praze hercům Jarmile Krulišové a Vítězslavu Vejražkovi. Dalo se tedy předpokládat, že když budou rodiče svým dětem rozmlouvat to zpropadené herecké řemeslo, je to jako lití oleje do ohně, a tak to částečně bylo i u Davida, protože se na herectví připravoval celé dětské roky. Ke hraní mu postačily loutky, pro které dokonce psal hry a připravoval pro ně scény.

Když již byl na studiích na gymnáziu, pokoušel se o hru na klavír a je přirozené, že i hrál ochotnické divadlo. Po jednom studiu odešel na DAMU a to do třídy, kterou měl pod palcem vynikající herec a profesor Miloš Nedbal. Po studiu odešel do angažmá v Městských divadlech pražských, kde uprostřed krásných rolí setrval dlouhých devět sezón, které mu poskytly se "vyhrát" k nabrání zkušeností.

V 80. letech jsme již mohli obdivovat mladíčka v rolích na divadle, ve hrách : Baron ve větvích, Nesympatický mladý muž, Bláznivá ze Chaillot a nebo v Josefíně od Vančury. Jedno divadlo mu nestačilo, tak chodí i do Violy, do Činoherního klubu nebo do Divadla LYRA Pragensis.

Poprve mu před kamerou byla nabídnuta role, když mu bylo čtrnáct let, ale ty důležité přišly v roce 1984, kdy natočil Vrak a Poklad hraběte Chamaré a ještě ve stejný rok se objevuje v Tv úspěšném seriálu My všichni školou povinní. Již jeho otec měl charismatický hlas, který po něm podědil a využívá ho k dabování dokumentárních filmů a k dabování zahraničních herců, kteří neumějí česky a kdyby ještě v neděli existoval pořad v Tv Malá chvilka poezie, byl by tam častým hostem, neboť je znám krásnou recitací. V posledních letech si zahrál roli kněze v Tv seriálu NOVY, Ordinace v růžové zahradě (2005).

Dále hrál v Tv pohádkách, seriálech i filmech: Maturita za školu (1973), Okres na severu ( 1980), Zlá krev ( 1986), Oznamuje se láskám vašim (1988), Malostranské humoresky (1995), Kolotoč ( 2007)...

Autor: jarda53

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Superdebata o vztahu národní a...

20:10 - 22:00

87 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Nejkrásnější treky Evropy

21:20 - 21:50

17 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:40

77 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

82 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
David Vejražka

Vejražka David

 Vanity

Vanity

Naposled navštívené:
David Vejražka

Vejražka David

 Vanity

Vanity