Zari

Meda Valentová

Povolání:
Rodné jméno:
Marie Valentová
Národnost:
Narození:
24.5. 1898, Praha, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
12.12. 1973, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Meda Valentová, vlastní jménem Marie Černá, se narodila ještě v předminulém století v době Rakousko-Uherska v Praze dne 24. 5.1898. Otec byl vysoký státní úředník, maminka se starala o domácnost. Malá Maruška se učila německy a anglicky, chodila nejprve do rytmiky, zpěvu a klavíru, později ještě do soukromých hodin herectví.

K divadlu se dostala v necelých 18 letech a hrála a zpívala na prknech - Nového německého divadla v Praze, studovala také zpěv v Rakousku ve Vídni a zpívala pak v německy hrajících divadlech u nás v Žatci, Liberci ale i v Německu v Berlíně. Hrála v Ostravě a Olomouci, hostovala v pražské Aréně, Vinohradském divadle a Městském komorním divadle i v divadle Vlasty Buriana. Do převratu to byla také spolupráce s Voskovcem a Werichem v bývalém Osvobozeném divadle do roku 1947.

Meda Valentová začala u filmu ještě němého, ve snímku Jedenácté přikázání a o deset let později to byla ve zvukovém filmu už jiná Emma. Po boku Hugo Haase zahrála tuto hlavní ženskou roli Jiřina Štěpničková. Za šest let nato dostala Meda roli Mici Angory v komedii - To neznáte Hadimršku, filmu zvukové éry, jako vypočítavá kabaretní zpěvačka, která má dva milence, které vychytrale ždímá z „prašulí“, jak vtipně podotkla. Na filmu se režijně i scénářem spolupodíleli Mac Frič a Karel Lamač, hlavní roli „Hadimršky“ nepřekonatelně ztvárnil král komiků Vlasta Burian.

Meda Valentová byla dvakrát vdaná. Poprvé za Mirko Andrese a poté za J. Václavíka.

Od roku 1940 hrála v poměrně širokém záběru různé postavy jak menší, tak i větší role – Když Burian prášil – Baron Prášil, Rukavička s Natašou Gollovou a O. Korbelářem, Dceruška k pohledání s Věrou Ferbasovou, Valentin Dobrotivý, Turbína, tetu u dvorního rady s Lídou Baarovou, Vlastou Matulovou a Františkem Smolíkem, Neviděli jste Bobíka nebo Řeka čaruje… Po válce se jen potvrdila dobře zvolená komická úroveň jejich rolí, a tak jsme Medu Valentovou viděli v roli Sidonie s Jaroslavem Marvanem a Jindřichem Plachtou ve filmu – Právě začínáme, okouzlujícím snímku Týden v tichém domě, v Předtuše - zakřiknutou, dobrosrdečnou manželku starožitníka Kohouta, opět vedle Jaroslava Marvana, v Posledním mohykánovi, „agitku“ Pan Novák s Jindřichem Plachtou, nebo svého času populární – opět s Jaroslavem Marvanem, Robertem Vrchotou, Vlastou Matulovou - Veselý souboj. Tuto sérii filmů zakončila Vzorným kinematografem Haška Jaroslava a na delší čas se odmlčela. Nebylo to její vinou, že ve filmu pak dlouho nehrála, až teprve po 16 letech ji oslovil režiser V. Vorlíček a nabídl jí roli babičky J. Hrušínského ve filmu Dívka na koštěti.

Meda Valentová zemřela 12. prosince 1973 v Praze ve věku sedmdesáti pěti let, dva roky po natáčení svého posledního filmu.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Meda Valentová se narodila 24. května 1898 v Praze. Soukromě studovala herectví u legendy českého divadelnictví Marie Hubnerové. Kromě toho soukromě studovala také klavír a zpěv. Kariéru divadelní herečky začala v roce 1916 v Novém německém divadle v Praze. Po válce si ji všiml legendární Jiří Červený a přivedl ji do kabaretu Červená sedma, kde účinkovala v letech 1919 - 1921. Poté prošla celou řadou divadel: v Olomouci, dále pak Ostravě, vystupovala i ve smíchovské Aréně v Praze a karlínském Varieté. V roce 1930 potom přišla do Městských divadlech pražských, kde hrála až do konce druhé světové války. Po válce hrála v Divadle V + W, Divadle v Karlíně a v roce 1950 pak natrvalo zakotvila v Divadle na Fidlovačce, kde se věnovala operetě. Zde hrála až do roku 1959, kdy odešla do důchodu. Slávu a štěstí ji však přinesl především film. Za svůj život sehrála desítky filmových rolí. Většinou role maminek, hraběnek a elegatních žen ze společnosti. Jejími nejčastějšími partnery byli Vlasta Burian, Jaroslav Marvan a Oldřich Nový. Debutovala ještě v němém filmu v roce 1925 a to ve zfilmování divadelní veselohry Jedenácté přikázání. Byl to její jediný němý film. Plně se pak uplatnila ve filmu zvukovém. Poprvé v něm hrála v roce 1931 v komedii To neznáte Hadimršku. Od té doby šla z role do role. Ve 40. letech se stala nejobsazovanější filmovou herečkou. Z mnoha filmů, ve kterých hrála, si připomeňme: Baron Prášil, Dceruška k pohledání, Rukavička, Turbina, Muži nestárnou, Neviděli jste Bobíka?, Řeka čaruje, Právě začínáme, Dnes neordinuji, Poslední mohykán, Pan Novák. Do roku 1955 si Meda Valentová zahrála ještě v desítce filmů. Tím posledním byl Vzorný kinematograf Haška Jaroslava. Poté se vzdala kariéry filmové herečky, stáhla se do ústraní a věnovala se rodině. Před kameru se vrátila překvapivě až v roce 1971, kdy si zahrála babičku ve filmu Dívka na koštěti. To byla její poslední filmová role. Zemřela 12. prosince 1973 v Praze.

Autor: Jiří

Životopis (biografie) / Informace:
Soukromě se vzdělávala ve zpěvu a v herectví -mj. i u Marie
Hübnerové (->). Začínala na německých operetních scénách, v
letech 1919-21 jako šansoniérka v Červené sedmě pod jménem Meda
Andersová. Vystupovala na četných operetních scénách a v MDP. Na
dopočinek odešla v roce 1959. Hrála již v němém filmu, ale
pravidelněji se ve filmových rolích začala objevovat až ve 40. a
50.letech. Představovala zejména dámy z lepší společnosti, často
i v komediální nadsázce.

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

06:00 - 06:35

18 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Nové objevy v Pompejích

06:00 - 06:50

18 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

NOVA - Karate ovce (2022) [TV seriál]

06:15 - 06:40

3 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:05 - 06:30

13 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Meda Valentová

Valentová Meda

Doktorka Věra (Doktor Vera)

Doktorka Věra
Doktor Vera

Marica Bálintová

Bálintová Marica

Naposled navštívené:
Meda Valentová

Valentová Meda

Doktorka Věra (Doktor Vera)

Doktorka Věra
Doktor Vera

Marica Bálintová

Bálintová Marica