Zari

James Russo

Povolání:
Rodné jméno:
James Vincent Russo
Známý jako:
Jim Russo
Národnost:
Věk:
71
Narození:
23.4. 1953, New York, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
James Vincent Russo je americký herec, který se narodil 23.dubna 1953 v New York City, stát New York, USA. Vyrůstal na Manhattanu. Nejprve studoval Střední školu umění a designu v New Yorku a poté navštěvoval New York University. Než se stal hercem, pracoval jako hrobník a také jako taxikář. Už při studiu vysoké školy napsal scénář ke krátkému filmu "The Candy Store", ve kterém si i sám zahrál.

Jeho první klíčovou rolí byla postava ve filmu „Fast Times at Ridgemont High“ (Zlaté časy na Ridgemont High - 1982). Touto rolí se mu otevřely dveře k postavám, darebáků, nevyrovnaných psychopatů a gangsterů. James byl svým vzezřením předurčen ke ztvárnění postav mužů s pohledem, který přináší mrazení v zádech. V několika dalších letech pak nezapomenutelně zobrazoval řadu nežádoucích osob. Z této doby je jeho nejlepší rolí sadistický vrah z díla „Extremities“ (Krajní situace), které se nejprve uvádělo jako divadelní hra. Za tuto roli dostal James hlavní cenu v roce 1983 na Theatre World Award. Hra byla v roce 1986 zfilmována. James Russo dostal stejnou hlavní roli i na filmovém plátně spolu s Farrah Fawcett.

Z dalších významných Russoových rolí stojí za zmínku účast ve filmech Kevina Costnera „Postman“ (Posel budoucnosti - 1997) a „Open Range“ (Krajina střelců - 2003), dále „Policajt z Beverly Hills“ (1984), „Where No Angels“ (Nejsme žádní andělé - 1989), „Krycí jméno Donnie Brasco“ (1997), „No Way Home“ (Bez domova - 1996) a dlouhou řadu nízkorozpočtových krimi a thrillerů.

Z mnoha divadelních rolí vzpomeňme aspoň "Vítejte na Andromedě", "DeathWatch", "Marat / Sade" a již zmíněné „Extremities“.
Dále se Russo objevil ve filmu Romana Polanskiho „The Ninth Gate“ (Devátá brána - 1999) po boku Johnnyho Deppa.

V roce 2003 si James vyzkoušel znovu profesi scénáristy. Napsal krimi thriller „Box“, ve kterém si rovněž zahrál. Za tuto roli dostal hlavní cenu pro nejlepšího herce na festivalu v San Diego Film Festival - 2004. Russo napsal i scénář s názvem Motel. Ten se realizace dočkal až po letech. Původní scénář přepsali David Grovic a Paul Conway pod názvem „Bag Man“. Tento krimi thriller přichází do kin v roce 2014, hlavní role hrají John Cusack a Robert De Niro.

V posledních letech se Russo zapsal účastí v seriálech Kriminálka Las Vegas, Kriminálka Miami, „Broken Trail“ (Prolomená stezka - 2006), menší roli dostal ve filmu „Public Enemies“ (Veřejní nepřátelé – 2009). Většími rolemi se zapsal v „One in the Gun“ (2010) a „Boy Wonder“ (Hrdina ulice – 2010). Jednou z jeho posledních rolí je menší role ve filmu „Django Unchained“ (Nespoutaný Django – 2012) a role v thrilleru „Perfect Sisters“ (2014).

V roce 2013 si vyzkoušel i profesi výkonného producenta v thrilleru „7E“.
Se svou manželkou Bettinou Russo, se kterou žije od roku 1995, má dvě děti.

Autor: prvosenka

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
James Russo

Russo James

Naposled navštívené:
James Russo

Russo James