Zari

Karen Gillan

Rodné jméno:
Karen Sheila Gillan
Národnost:
Věk:
36
Narození:
28.11. 1987, Inverness, Skotsko, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Karen Sheila Gillan se narodila 28. listopadu 1987 ve skotském městě Inverness.
Její otec John je (neprofesionální) zpěvák a svou dceru od mala vedl k umění. Ještě než šla do školy, učil ji otec čtení a šachům. Jejím vysněným povoláním byla překvapivě herečka.

V šestnácti se přestěhovala do Edinburghu, kde navštěvovala hodiny herectví na Telford College. O dva roky později odešla do Londýna a chodila do Italia Conti Academy of Theatre Arts. Úspěšně školu dokončila a získala titul (BA) v oboru herectví.

Během studií na Italia Conti ji oslovila modelingová agentura. Svět modelingu ji však neučaroval natolik, aby se vzdala herecké kariéry. Současně ji také byla nabídnuta první role a to v epizodě skotského seriálu Rebus (2006). Natáčení však netrvalo dlouho, a tak chvíli pracovala jako servírka.

Zpočátku hrála především vedlejší role v nízkorozpočtových filmech - Stacked (2008), New Town Killers (2008) a několika seriálech - Harley Street (2008), Coming Up (2008). V letech 2008-2009 Karen spolupracovala v komediální show Kevina Bishopa, kde krom jiného imitovala Angelinu Jolie a Katy Perry. Sama však přiznává, že nešlo o příliš věrné imitace, šlo spíše o zábavu. O rok později se objevila v seriálu The Well (2009).

Zlomový rok byl pro Kareninu kariéru rok 2008, kdy získala roli Amy Pond v páté řadě (nové série) kultovního britského sci-fi seriálu Pán času. A stala se společnicí Jedenáctého Doktora Matta Smithe. Karen se zařadila mezi tzv. recyklované herce tohoto seriálu, protože ve čtvrté sérii se objevila jako vedlejší postava Věštkyně. (Malá zajímavost: Název castingu na roli Amy Pond byl Panic Moon, což je anagram pro Companion - Společnice.) V tomto seriálu se potkala i se svou sestřenicí Caitlin Blackwood, která hrála malou Amy Pond.

V seriálu Karen, spolu s kolegou Arturen Darvillem - který hrál jejího manžela, skončila po dvou a půl sezónách. Svůj odchod odůvodnila tím, že si přála, aby odešla ve chvíli, kdy bude na vrcholu. Karen si skutečně podmanila fanoušky seriálu, možná i tím, že neustále nosila velmi, velmi krátké sukně. Sama říká, že v Doctoru Who se skutečně naučila jak hrát, a se svou prací je spokojena.

Díky seriálu Pán času, za který mimochodem získala čtyři ceny, se Karen otevřely nové filmové možnosti. Získala roli Jean Shrimptonové, slavné britské modelky, v televizním filmu We'll Take Manhattan (2012). Tím se „navrátila“ k modelingu. S Jean Shrimptonovou má společné kromě krátkých sukní také to, že stejně jako ona, chodí s fotografem. Kareniným přítelem je Patrick Green.

Objevila se také ve skotském nízkorozpočtovém filmu, částečně financovaným i crowdfoundingem, Not Another Happy Ending (2013). Dále pak v horrorovém filmu Oculus (2013) a ve sci-fi filmu Strážci Galaxie (2014), kde hraje hlavní zápornou postavu Nebulu. Kvůli této roli si oholila své dlouhé zrzavé lokny.

V roce 2013 se znovu objevila v seriálu Pán času v závěrečné scéně, při níž Jedenáctý Doktor zregeneroval a rozloučila se tak s Mattem Smithem, kterého v roli Doktora nahradil herec Peter Capaldi. Zajímavý a úsměvný je fakt, že stejně jako Karen i Matt měli kvůli jinému projektu „krátký sestřih“ a tak oba dva museli mít paruky.

Karen je velmi hrdá Skotka se smyslem pro humor a mezi její koníčky patří mimo jiné i cestování. Momentálně žije v Los Angeles. Je označována za módní ikonu Skotska.

Autor: mumich.com

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Karen Gillan

Gillan Karen

Naposled navštívené:
Karen Gillan

Gillan Karen