Cerven

Whang Ing-Sik

Povolání:
Známý jako:
黃仁植; In-Sik Huang; Ren Zhi Huang; In Shik Hwang; In Sik Hwang; Shik Hwang; Hwang In Shik; Whong In Sik; In Sik Wang; Ing Sik Wang; In Sik Whang; In-Shik Whang; In-Sik Whong; In Sik Wong; Yan Chik Wong
Národnost:
Narození:
1940, Jižní Korea
Životopis (biografie) / Informace:
Hwang In-Shik (také Whang Ing-Sik, narozen 13. 9. 1940) je jeden z nejpřednějších korejských učitelů hapkido dneška. Vzdor velké popularitě bojových umění v Asii díky práci na hongkongských filmech Bruce Lee, Jackie Chana a Angely Mao je znám hlavně jako vrcholný učitel a byl oceněn černým pásem 10. stupně, nejvyšším možným, organizací World Hapkido Association.

Narozen v Sunch´on na severu Pyongyangu v dnešní Severní Koreji, ještě jako dítě se s rodinou přestěhoval do Soulu, kde poznal bojová umění, nejdřív Tang Soo Do, a v 13 letech umění korejského hapkido.

Hwang za svého učitele považuje Choi Yong Sula, zakladatele umění. Podle Kim Hyung Sanga z Ulchikwan dojang byl prvním Hwangovým učitelem Kim Yong-Jin. Hwang dosáhl černého pásu v 16 letech a krátce poté byl poslán do vedení Korea Hapkido Association řízeného Ji Han Jaem. V důležitém období historie umění byli mnozí iniciátoři hapkido dneška jeho nadřízení Hang Bong Soo, Kim Chong Sung a Myung Kwang-Sik. Hwang byl tehdy znám svou dokonalou schopností kopu.

R. 1976 ho Republik of Korea Hapkido Association (Dae Han Min Gook Hapkido Hyub Hwe) povýšila na 7. dan a byl jmenován šéfinstruktorem ve vedení asociace. V této funkci se stal veličinou a dobře známým učitelem umění.

R. 1972 přivedl hongkongský filmař Huang Feng herce Hung Ching Paa (Sammo Hunga), Jackie Chana, Tang Wei-chenga, Hu yin-yin, Mao Ying (Angelu Mao), Chang Yi a Chin Hsiang-lin do Soulu na natáčení. Feng hledal působivé nové techniky, které by uvedl do hongkongského filmu, a tak své hvězdy nechal trénovat v korejském hapkido vedení 4 měsíce pod Hwangem a vedoucím KHA Ji Han Jaem.

Mnohé z působivých kopacích technik, které dnes v hongkongských filmech vidíme, jsou výsledkem tehdejšího křížení kultur. Sammo měl ke stylu vztah a některé z jeho technik, jako skok s dvojitým kopem vpřed, pocházejí přímo z hapkido.

Ovlivněn talentem obou učitelů se inspiroval režisérovými zkušenostmi a týž rok natočil „Hapkido“, v zámoří uváděné jako „Lady Kung-fu“, s Angelou Mao, sebou a Carterem Wongem (Huang Chia-Da).

Ji a Hwang hrají sebe, hapkido mistry a nejlepší studenty učící skupinu hongkongských studentů. V tomto filmu a pokračováních jako „Fist of Unicorn“ na diváky působí jejich schopnosti.

Hwang hrál v mnoha filmech, jedna z jeho prvních rolí skončila smrtí Bruce Lee – v týdnu, kdy Bruce zemřel, spolu jednali účinkování v „Game of Death“. (Hwang se krátce objevil v „Way of the Dragon“ (1972) jako japonský instruktor karate.) Vrátil se do Koreje, v příštích letech hrál v tamních bojových filmech „Wandering Hero“, „Black Leopard“ a „Black Spider“.

R. 1976 emigroval do Kanady, kde založil rodinu, v Torontu otevřel dojang a odešel od filmu.

Později Jackie Chan, kaskadér z raných Hwangových filmů, stáhl Hwanga z odpočinku a natočil „The Young Master“ (1980), obsahující 15-minutovou scénu mezi nimi, a „Dragon Lord“ (1982), kde Hwang opět hrál zloducha a Chan musel jeho fantastické bojové schopnosti překonat.

Oba snímky obsahují velký díl korejského hapkido a dělají tomuto umění jméno v Hongkongu i v Koreji, kde se čínské filmy též sledují.

Vrcholný učitel hapkido Jung Tae se rozhodl s pomocí dalších jako např. Bong Soo Han založit World Hapkido Association. Pro vyjádření úcty jednomu z nejlepších učitelů z Koreje jmenoval Hwanga šéfinstruktorem organizace s oficiálním titulem Chong Jae a ocenil ho černým pásem 10. stupně, symbolizujícím nejvyšší úroveň technických schopností v umění. Hwang, ač na jakékoli skupině nezávislý, organizaci podporuje, a to i v USA, Norsku a Brazílii. Navíc je členem rady mistrů Ulchikwan, jedné ze zakládajících škol Korea Hapkido Federation.

Po zmíněném přestěhování do Kanady vzdor občasným návratům k filmu stále denně učí a trénuje a vycvičil silnou skupinu studentů, z nichž někteří už nejsou přímo pod jeho vedením, ale k jejich černým pásům je dovedl on.

Autor: SvoKar

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Každý má svůj stín (1980) [TV ...

09:50 - 10:35

0 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

ČT2 - Egypt

09:25 - 10:15

25 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

09:45 - 10:50

5 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Prima - Linka (2019) [TV minisérie]

09:30 - 10:35

20 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Whang Ing-Sik

Whang Ing-Sik

Naposled navštívené:
Whang Ing-Sik

Whang Ing-Sik