Zari

Jana Nováková

Povolání:
Národnost:
Narození:
25.9. 1948, Praha, Československo
Úmrtí:
3.12. 1968, Německo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jedna z nejzáhadnějších hereček českého filmu, Jana Nováková, se narodila 25. září roku 1948 v Praze. Již od dětství jevila výrazné pohybové nadání, chodila na gymnastiku a do baletu. Později si oblíbila též jízdu na vodních lyžích, hrála též golf a tenis. Láskou Jany Novákové byli koně, na nichž jezdila amatérské jízdy v Chuchli.

DĚVČE VŠESTRANNÉHO TALENTU
Byla skutečně děvče velkého talentu a nadání. Kromě sportovních aktivit byla též výbornou studentkou. Vystudovala tzv. dvanáctiletku, což byla obdoba dnešního gymnázia. Toužila dostat se na zdravotní školu, což se jí podařilo. Jejím cílem bylo stát se lékařkou. Jako každá mladá dívka jejího věku však také milovala filmové idoly, mezi ty její náležel Gregory Peck, Marcello Mastrianni, z hereček byly jejími favoritkami Kim Novak a Audrey Hepburn.

CESTA K FILMU
Je až neuvěřitelná všestrannost mladinké Jany Novákové. Vedle veškerých již zmíněných aktivit absolvovala také kurz pro manekýnky. V té době zřejmě přišla nabídka, aby se pokusila hrát ve filmu. Kdo byl tím inciátorem, se dnes už nedozvíme, jisté je, že Jana Nováková absolvovala na základě nějakého podnětu konkurz na film Miloše Formana LÁSKY JEDNÉ PLAVOVLÁSKY (1965), kde ztvárnila roli Anduliny kamarádky. Andulu ztělesnila ve své životní roli mladá Hana Brejchová. Jana se objevuje ve scéně na taneční zábavě, kde u stolu sedí hlavní hrdinka Andula se dvěma naivně se tvářícími dívkami. Jednou z nich je právě Jana Nováková.

Od té doby se během následujících tří let objevovala Jana Nováková víceméně pravidelně. Pod režijním vedením Jana Němce získala epizodní roli ve filmu O SLAVNOSTI A HOSTECH (1966). Dále se objevila ve větší roli ve filmu FANTOM MORRISVILLU (1966), zde byla vybrána konkurzem na představitelku sekretářky Mabel mezi 400 dívkami. Není bez zajímavosti, že Jana byla v závěrečné pětici budoucích Mabel s tehdy již známějšími konkurentkami, kterými byly: Olga Schoberová, Jitka Zelenohorská, Jana Drbohlavová a Zuzana Buriánová.

Jana Nováková měla vrozený smysl pro preciznost. Roli Mabel vzala skutečně vážně do nejmenších detailů. Chtěla podat co nejpřesvědčivější výkon. Studovala anglické knihy a snažila se co nejvíce dostat do krve chování lidí v Anglii ve 20. letech 20. století. Její výkon byl bez jediné chybičky. Svým svědomitým přístupem k rolím oslovila i starší a zkušenější kolegyni Vlastu Fabiánovou, která se snažila talentovanou dívku přimět, aby se přihlásila na herectví na DAMU. Jana však výjimečně pochybila a promeškala přijímací zkoušky. Tento fakt nebrala nijak tragicky a rozhodla se přihlásit se další rok.

Hrála dál v českých filmech menší role. Objevila se např. ve filmu KONEC HOTELU OZÓN (1966) či v muzikálu DÁMA NA KOLEJÍCH (1966). V roce 1968 zazářila jako anglická dívka Pat ve filmu režiséra Jindřicha Poláka NEBEŠTÍ JEZDCI, kde opět podala strhující výkon. O jejím slibné budoucnosti v českém filmu nebylo pochyb. Osud však rozhodl jinak…

TRAGICKÝ KONEC
Po natočení filmu NEBEŠTÍ JEZDCI jakoby stopa Jany Novákové mizí. Provdala se do Západního Německa, to však je asi jediné, co lze relativně s jistotou říct. Kdo byl její manžel? Kde se vlastně seznámili? Jednalo se o osudovou lásku? Nikdo neví. Neví se vůbec nic. Jsou známy pouze snahy účinkovat v německé televizi a filmu, mj. v projektu BENGELCHEN LIEBT KREUTZ UND QUER (1968). Definitivní jistotou, bohužel v tragickém slova smyslu, je datum 4. prosince 1968. Do Janina rodného Československa přichází krátká zpráva – mladá, teprve dvacetiletá herečka, byla zavražděna svým žárlivým manželem v Mnichově. Prý měla být uškrcena. To je vše, co je dnes o jejím skonu známo. Zřejmě s ohledem na vypjatou politickou situaci zejména v Československu po srpnu 1968 nebyly tehdy zveřejněny žádné bližší informace. Jméno manžela a současně také vraha zůstalo filmovým fanouškům krásné blondýnky dlouho utajeno. Stejně tak důvod její tragické smrti.

VZPOMÍNKA HERECKÉHO KOLEGY A ČÁSTEČNÉ ROZLUŠTĚNÍ TAJEMSTVÍ
Určité osvětlení může vnést do příběhu tajemné krásky vzpomínka jejího hereckého kolegy Jiřího Bednáře. V roce 2011 vychází v Retro magazínu Vlasty rozhovor s tímto hercem, na něhož je směřována otázka redakce právě na Janu Novákovou, představitelku Patricie z filmu NEBESŠTÍ JEZDCI. Dovoluji si citovat zveřejněnou odpověď:

"Jana byla krásná a velmi cílevědomá. Toužila po mezinárodní kariéře a k tomu jí měl dopomoci sňatek s mnohem starším západoněmeckým obchodníkem Eugenem Gruberem. Jí bylo dvacet a jemu asi pětašedesát. Když se točily postelové scény, vymínil se, že bude u toho. Na Janu hodně žárlil. Po premiéře filmu jsme šli slavit do hotelu Palace, Gruber platil šampaňské, byl velkorysý...
A najednou, 4. prosince čtu ve Večerní Praze, že Janu zastřelil a pak i sebe..."

O maličko blíž jsme se tak posunuli k rozpletení tragického osudu půvabné Jany Novákové, dnes již téměř zapomenuté české herečky, jejíž talent a mladičký život byl tak nelítostně uťat v samém rozpuku...


Použitý zdroj: Chvilka pro tebe č. 6/2009, str. 30 – 31, článek J. Sedlákové „Zavražděna žárlivcem“

Retro magazín Vlasta, rozhovor s Jiřím Bednářem (doplněno k životopisu v roce 2011)


Zpracovala: Petra Cejpková

Životopis (biografie) / Informace:
O dívce z Lásek (Jana Nováková) vypráví Miloš Forman v pořadu Zlatá šedesátá. Zamilovala se tehdy do ženatého osvětlovače a skončila jako prostitutka v Alcronu. Jeden zahraniční divák ji potkal na retrospektivě filmů Miloše Formana v Melbourne. Podivoval se nad tím, že ji některé databáze vedou jako mrtvou. Ještě se objevila v Konci léta v hotelu Ozon.

Její jmenovkyně hrála v Dámě na kolejích, Fantom Morrisvillu a Nebeských jezdcích. Jde tudíž o záměnu dvou jmen.Tuto druhou Janu Novákovou zabil v roce 1968 žárlivý manžel. Jindřich Polák mi v roce 1987 ukázal jeho fotku, když jsem s ním, v jeho dejvické vile, natáčel rozhovor pro náš filmový klub. Manžel (a vrah) Jany Novákové vypadal velice distingovaně. Vraha bych v něm rozhodně nehledal.


Pozn. redakce: Děkujeme touto cestou panu uživateli jménem Sturnus, který nám zaslal tento zajímavý postřeh ohledně Jany Novákové. Informace ohledně dvou mladých hereček jménem Jana Nováková je pro nás překvapivá. Prosíme touto cestou, zda by bylo možné zjistit bližší údaje o Janě Novákové z "Lásek", abychom mohli odlišit tuto skutečnost i v naší databázi. Děkujeme za pochopení a za spolupráci. Hortensie

Autor: sturnus

Životopis (biografie) / Informace:
O této herečce se toho mnoho neví. Narodila se roku 1948 v Československu. Jak se dostala k filmu, není známo, hrála však v několika významných čs. filmech 60. let (Lásky jedné plavovlásky, O slavnosti a hostech, Fantom Morrisvillu, Konec srpna v hotelu Ozon).

Nejznámnější z nich je zřejmě film Jindřicha Poláka Nebesští jezdci, kde ztvárnila anglickou dívku Pat.

Nebesští jezdci jsou jejím posledním českým filmem. Provdá se do Německa, kde natočí pár bezvýznamných epizodních roliček v německých tv seriálech.

Dne 4. prosince 1968 umírá, když je zavražděna svým chorobně žárlivým manželem. Údajně byla uškrcena.

Autor: Warden

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

18:55 - 19:00

3 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Praha ožralá

18:35 - 19:00

23 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

28 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

3 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jana Nováková

Nováková Jana

Indiáni z Větrova

Indiáni z Větrova
Indiáni z Větrova

Josef Svoboda

Svoboda Josef

Naposled navštívené:
Jana Nováková

Nováková Jana

Indiáni z Větrova

Indiáni z Větrova
Indiáni z Větrova

Josef Svoboda

Svoboda Josef