Zari

Alex Norton

Povolání:
Rodné jméno:
Alexander Hugh Norton
Národnost:
Věk:
74
Narození:
27.1. 1950, Glasgow, Skotsko
Životopis (biografie) / Informace:
Alexander Hugh Norton se narodil v roce 1950 v Glasgowě a že se stane hercem, za tímto snem šel již od dětství. Jeho rozhodnutí se moc nezamlouvalo otci a vůbec mu to neschvaloval. Po vystudování herecké školy, se před ním otevřela slibná herecká kariéra. Ale když si u herce řekneme jenom jeho jednu roli šéfinspektora Matta Burka, ze seriálu Taggert, zřejmě každý divák, který má rád dobrou detektivku, hned ví, o koho jde, a to, že herec má u nás v českých
zemích úspěch, herec Norton může být vděčný českému dabérovi Prágerovi, který mu dal hlasem šmrnc.

Ale jsme moc let vepředu. Dříve, než se k životní roli dostal, natočil množství seriálů a filmů a to i velice komerčně úspěšných. Začínal se objevovat na Tv obrazovce v letech, kdy se pomalu dostával do puberty. První setkání s kamerou jej potkalo, když mu bylo dvanáct let, v roce 1962, kdy v pěti epizodách v roli Tommyho, se objevil v seriálu Dr. Finlay. Jeho role byla ale rozprostřena do pěti let. Přišly další role a jistě, že ne hlavní. Byly to střípky a díky za ně. Na začátku hrál v Tv seriálech a jimi proplouval. Patří mezi ně: Tento muž Craig, Hraničáři, Play for Today, Zákon v Sutherlandu, Crown Court, Inspektor Sweeney, Inspektor Regan a přišly i další.

Herec Norton si velice rozumí s televizním natáčením, neboť většinu, co natočil, bylo v televizi, která mu dala nejvíce nabídek. V 80. letech přišly role v dalších seriálech, a to Černá zmije, Bergerac a jen se tak zlehka otřel o seriál Taggert, kdy v roce 1986 hraje v jedné epizodě roli George Bryceho.

V soukromém životě potkal ženu svých snů Sally Kinghorn již v roce 1970, při natáčení seriálu BBC, mají spolu tři syny Jocka, Roryho a Jamieho, ale teprve v roce 2001 uzavřeli sňatek a stali se z nich manželé.

Objevil se ale i v akčních filmech, které se vysílají po celém světě, a to je např: Vysoká hra patriotů (1992), kde hlavní roli hrál Harrison Ford, šlo a o politický thriller, anebo učinkování ve velmi úspěšným filmu Piráti z Karibiku – Truhla mrtvého muže. Hrál i ve filmu Mella Gibsona Statečné srdce z roku 1995. V roce 2005 odmítl hrát ve filmu King Kong, protože v termínu natáčení měl jiný nasmlouvaný projekt.

Když se vědělo, že ze seriálu Taggert pro špatné zdraví odejde herec James MacPherson, který hrál šéfinspektora M. Jardina, dostal svoji šanci Norton, který nastoupil v epizodě Smrtelná past, kdy přišel a zvítězil. V tomto díle se rozehrál herecký koncert obou herců, jenom škoda, že spolu nehráli o pár epizod více, protože jejich slovní přestřelky byly výborné a Norton je na začátku, kdy MacPherson umírá v roli Jardina a odchází. Norton se chytil příležitosti a dokázal to snad zatím ve 48 epizodách. V posledních letech se většinou věnuje roli M. Burka.

Dále učinkoval ve filmech: Poldové (1984), Bitva o Falklandy aneb jak jsem vyhrál válku (1992), Bídníci (1998), Červený Bedrník (1999), Holčičky na zabití (2000), Hrabě Monte Christo (2002).

Autor: jarda53

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Alex Norton

Norton Alex

Nerina Montagnani

Montagnani Nerina

Naposled navštívené:
Alex Norton

Norton Alex

Nerina Montagnani

Montagnani Nerina