Zari
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Dana Košická

Povolání:
Známá jako:
Dana Dziak Košická
Národnost:
Věk:
57
Narození:
19.6. 1967, Kežmarok, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Slovenská herečka Dana Košická se narodila 19.6.1967 v Kežmaroku .Do svých čtrnácti let vyrůstala v malé obci Stará Lesná ve Vysokých Tatrách. Během studia na střední pedagogické škole v Levoči sa profesionálně věnovala biatlonu.

Její cesta k divadlu je spíše dílem náhody, když byla požádána přáteli, aby ve hře J. G. Tajovského - Ženský zákon, zahrála postavu Aničky. Později si ji na festivale ochotníckych divadel všiml člen Spišského divadla Albín Medúz a nabídl jí angažmá.

V divadle poznala i svého manžela, režiséra Mira Košického /od roku 2002 je rozvedená/. V roce 1988 zahájila studium na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě, kde její třídu vedl Emuil Horváth. Po absolutoriu hrála i nadále ve Spišském divadle, ale souběžně hostovala ve Státním divadle Košice. Po roce 1995 je po ukončení smlouvy se Spišským divadlem v angažmá košického Státního divadla.

Poměrně často hostuje v dalších divadlech: Slovenské národní divadlo Bratislava, Nová scéna Bratislava nebo v Divadle Aréna aj. Jako herečka Spišského divadla hrála: v Ibsenově hře Strašidla /1987, rež. Miro Košický/, Gorkého hře Dankovo srdce /1988, rež. Miro Košický/, Brechtově hře Pán Puntila a jeho sluha Matti /1993, rež. Ján Zeman/, Koenigsmarkově hře Rum /1994, rež. Ján Zeman/ a dal.

Jako herečka Státního divadla Košice hrála: v Brechtově Žebrácké opeře /rež. Ján Zeman/, Shakespearově Richardu III. /rež. Martin Čičvák/, Gogolově Revizoru /rež. Vladimir Kozmenko - Delinde/, Marbeerově hře Blíže od tebe /rež. Jan Willem van den Bosch/ a dal.

Hráje v několika televizních inscenacích - Hra pre dvoch, V toni doliny, Opojenie z premeny /do roku 2007/, dále v televizních seriálech: Ordinace v růžové zahradě /2008-2009/, Rádio /2009/, krimi seriálu v Mene zákona /2009/, televizní seriál z právnického prostředí Aféry /2010/ a dal.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dana Košická

Košická Dana

Naposled navštívené:
Dana Košická

Košická Dana