Zari

Stan Lee

Povolání:
Rodné jméno:
Stanley Martin Lieber
Známý jako:
Smilin' Stan Lee; Peter Parker
Národnost:
Narození:
28.12. 1922, New York City, New York, USA
Úmrtí:
12.11. 2018, Los Angeles, Kalifornie, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Celým jménem Stanley Martin Lieber se narodil 28. prosince 1922 v New Yorku. Je americký comicsový spisovatel, redaktor, herec, producent, vydavatel, televizní osobnost, bývalý prezident a předseda společnosti Marvel Comics.Ve spolupráci s několika umělci, nejvíce s Jackem Kirbym a Stevem Ditkou, vytvořil příběhy známé po celém světě, které vycházely dříve v comicsové podobě, především tedy Spider-Man, X-Men, Iron Man, Fantastická čtyřka, Avengers, Hulk, Thor, Daredevil, Doktor Strange a mnoho dalších. Lee následně svými comicsy přispěl k rozšíření společnosti Marvel Comics z malého vydavatelského domu ve velkou multimediální společnost.

Roku 1994 byl oficiálně uveden do Síně slávy comicsového průmyslu. Rovněž byl v roce 2011 o jeho životě natočen osmdesátiminutový dokumentární film "With Great Power - The Stan Lee Story". V roce 1995 ho režisér Kevin Smith obsadil do svého druhého snímku "Flákači", kde hrál sám sebe a dal hlavním hrdinům nějakou radu do života.Nebo se také objevil v úspěšném komediálním seriálu "Teorie velkého třesku" (opět hrál sám sebe) s názvem Kauza Excelsior.Dr. Sheldon Cooper od něho dostal dokonce soudní zákaz styku.

V roce 2007 uvedl svou vlastní, poněkud netradiční reality show "Svět hledá superhrdinu", kde se do ní může přihlásit každý, kdo vymyslí zcela nového superhrdinu, včetně kostýmu a speciálních schopností.Comicsový guru Stan Lee vybere jedenáct nejzajímavějších, kteří se utkají ve vyřazovacích disciplínách. Na vítěze klání plného emocí čeká výjimečná odměna – nesmrtelnost v podobě vlastního comicsu a celovečerního filmu…

V roce 2008 společnost Marvel převzala nad svými superhrdiny větší kontrolu , co se u jejich samotných filmů týče.Nyní je superhrdinům umožněno se navštěvovat ve svých vlastních filmech, stejně jak tomu bylo v comicsových sešitech, což předtím ve filmech bylo zakázáno. Výsledkem je nyní v kině vypuštěná týmovka s názvem "Avengers" (2012), kde se prohánějí Iron Man, Captain America, Nick Fury, Hulk, Black Widow, Hawkeye a Thor.Posledních pár let se Stan Lee baví tím, že se téměř vždy objeví v malé miniroličce ve filmech vytvořených podle jeho comicsů se superhrdiny.

Autor: Langley

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Stan Lee

Lee Stan

Naposled navštívené:
Stan Lee

Lee Stan