Zari

DeForest Kelley

Povolání:
Rodné jméno:
Jackson DeForest Kelley
Národnost:
Narození:
20.1. 1920, Atlanta, Georgia, USA
Úmrtí:
11.6. 1999, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
DeForest Kelley


Rodným jménem Jackson DeForest Kelley. Střední školu ukončil v šestnácti letech. Jeho otec byl duchovním a matka v domácnosti. Nejprve uvažoval o kariéře zpěváka. V sedmnácti letech se rozhodl že se stane hercem, z čehož nebyli jeho rodiče vůbec nadšeni. Přestěhoval se do Kalifornie, kde začal s divadlem, jako člen divadelního spolku. Zde poznal svou budoucí ženu.

To už ale začala válka, a Kelley byl nasazen mezi válečné piloty v Novém Mexiku. Svou lásku vídal čím dál méně, až byl převelen natáčet film do města Culver City. Zde se dne 7. září 1945 oba vzali.

Zanedlouho ho objevili hledači talentů filmové společnosti Paramount a uzavřeli s ním smlouvu. Pak se spolu s manželkou přestěhoval do New Yorku, kde se opět věnoval divadlu. Po třech letech se vrátil zpět do Hollywoodu.

Svou filmovou kariéru začal mnoha rolemi ve westernech, jaké se tehdy houfně natáčely. V šedesátých letech byl obsazen do role hlavního lékaře McCoye v kultovním seriálu Star Trek (1966), která ho učinila slavným. Původně zde měl přitom hrát vulkance Spocka. Jeho ztvárnění postavy lékaře inspirovalo některé fanoušky ke studiu medicíny. Po dokončení série si Kelley udělal delší prázdniny.

Začal se objevovat jen v menších filmových rolích a několika televizních seriálech, prakticky herectví skoro zanechal. Rolí doktora McCoye pokračoval v navazující filmové sérii (Trekovské filmy číslo jedna až šest). Zahrál si i menší roli v pilotním filmu nového seriálu Star Trek: Nová Generace (1987). Mezi jeho oblíbené koníčky patřila četba poezie, psal i vlastní tvorbu.

V prosinci 1991 získal čestné místo mezi hvězdami na Hollywoodském chodníku slávy. Natáčení sedmého trekovského filmu, Star Trek: Generace (1994) se již kvůli zdravotnímu stavu nemohl účastnit. V roce 1998 obdržel ocenění “Golden Cowboy” jako výraz pocty za jeho dřívější práci na poli westernu. Zemřel v červnu 1999 na rakovinu žaludku.

Autor: miklus

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
DeForest Kelley

Kelley DeForest

Naposled navštívené:
DeForest Kelley

Kelley DeForest