Zari

Peter Jackson

Národnost:
Věk:
62
Narození:
31.10. 1961, Pukerua Bay, Nový Zéland
Životopis (biografie) / Informace:
Svůj první celovečerní film Vesmírní kanibalové (Bad Taste, 1987) natočil v průběhu několika let se svými přáteli za peníze rodičů. Jeho snímek Nebeská stvoření (Heavenly Creatures, 1994) získal Stříbrného lva na MFF v Benátkách a byl nominován na cenu Akademie za nejlepší scénář. Mezi jeho dalšími filmy, které jsme mohli spatřit, jsou Živí mrtví (Braindead, 1992) a Přízraky (The Frighteners, 1996).
28. Letní filmová škola

Do širokého povědomí diváků na celém světě se sice zapsal až monstrózním projektem Pán prstenů, daleko dříve se však stal kultovním hrdinou fanoušků hororu. Jeho volná "krvavá trilogie" Bad Taste - 1983-87 (Vesmírní kanibalové, vhs, Nova), Meet the Feebles - 1989 a Braindead l992 (Živí mrtví, vhs, Nova) patří k tomu nejzběsilejšímu a nejvtipnějšímu, co bylo v dějinách kinematografie natočeno. Bad Taste, ultrakrvavý debut, který tady byl dříve než nesrovnatelně krotší Tarantinův Reservoir Dogs - 1991 (Gauneři, vhs), znamená komerční průlom v novozélandské kinematografii.
Skutečnou prestiž konzervativnějších kruhů si vydobyl psychologickým dramatem podle skutečné události Heavenly Creatures (Nebeská stvoření, vhs, ČT1), aniž by se vzdal tolik typického zobrazování extrémních situací. Kromě rafinovaných odkazů na kinenematografické ikony jako Orson Welles a poetiku 50. let se zde poprvé výrazněji formuje režisérův vztah k fantasy v podobě vysněného hliněného světa Borownia. Film Heavenly Creatures nejen, že vynesl ovace a prestizní ocenění (Oskar, Stříbrný lev), ale hlavně zájem Hollywoodu. Nejrychlejší byl producent a režisér Robert Zemeckis, Jackson pod jeho záštitou natočil FRIGHTENERS - 1996 (Přízraky,vhs), vynikající odpověd a satiru na americkou popkulturu, tak jak ji představují Ghostbusters (Krotitelé duchů) nebo The Silence of the Lambs (Mlčení jehňátek).Režisér, novozélandský patriot však předem vyloučil možnost natáčení v Hollywoodských ateliérech a ze všeho nejvíce se soustředil na využití speciálních efektů svého nově založeného trikového studia Weta, o němž doufá, že se jednou vyrovná Lucasově gigantu ILM. Ještě rok předtím, po chvilkovém zaváhání, že by snad mohl být dalším, kdo se pokusí vzkřísit opičí monstrum King-Konga, natočil vtipnou mystifikaci Forgotten Silver (Zapomenuté stříbro, ČT1), pseudo-dokumentární vyznání o lásce k průkopníkům kinematografie. Poté se již pilně věnuje přípravám na gigantickou adaptaci trilogie Pána prstenů, s níž mu pomáhá jeho stálá tvůrčí partnerka Fran Walshová.
Od loutkového Meet the Feebles nesou všechny Jacksonovy snímky autorskou značku režisérovy vlastní produkční společnosti WingNut. Jejich autor patří nepochybně k filmařům s nejbarvitější obrazností, který pečlivě dbá na souhru všech filmových složek, od kvalitní herecké exprese, sugestivní kamery a impresivní hudby až po tolik oblíbené speciální efekty. Nezaměnitelným rysem je jeho svérázný smysl pro humor a radikální satiru, zkuste se jen zamyslet nad schizofrenií postavičky Gluma - hrdiny Dvou věží, nepřipomíná vám zfetovaného E.T.?
Kino Aero

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Peter Jackson

Jackson Peter

Marisa Berenson

Berenson Marisa

Naposled navštívené:
Peter Jackson

Jackson Peter

Marisa Berenson

Berenson Marisa