Zari

Lon Chaney Jr.

Povolání:
Rodné jméno:
Creighton Tull Chaney
Národnost:
Narození:
10.2. 1906, Oklahoma City, Oklahoma, USA
Úmrtí:
12.7. 1973, San Clemente, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Creighton Tull Chaney alias Lon Chaney Jr. se narodil 10. února 1906 v Oklahomě v USA. Jeho rodiče cestovali s divadlem, takže se Chaney objevil na jevišti již jako malé dítě a hraní se mu dostalo krve. Jeho otec Lon Chaney, slavný herec známý jako „Muž tisíce tváří“, však nechtěl o tom, že by junior pokračoval v jeho dráze, ani slyšet. Tomu nezbylo než pracovat, kde se zrovna dalo. V továrně, na farmě a podobně.

Teprve když Lon Chaney starší zemřel, začal Creighton realizovat svůj filmový sen. Zpočátku se mu nedařilo prorazit. Spousta nevýrazných rolí, to nikam nevedlo. Ač nerad, musel sáhnout po uměleckém jménu Lon Chaney Jr. A dveře ke slávě se pomalu otevřely.

V roce 1939 na sebe strhl pozornost snímkem Of Mice and Men (O myších a lidech). Tak se mohl upsat studiu Universal a o 2 roky později zazářit ve svém 2. nejslavnějším filmu. Je jím horor The Wolf Man, v němž se představil jako jeden z nejlepších vlkodlaků, které kdy divák spatřil, a navždy se zapsal do análů kinematografie jako prokletý muž Larry Talbot. Krom vlčího muže si zahrál třeba Kharise, prince ze série filmů o mumii, nebo hraběte Drákulu. Objevoval se vedle takových herců jako Boris Karloff, Bela Lugosi, Vincent Price. Nejen jménem, nýbrž vlastní pílí si získal určitý věhlas, jakým se mohli pochlubit i tito pánové.

Přirozeně nehrál pouze v hororech, byť je nejznámější a nejslavnější právě v nich. Křižoval film napříč všemi žánry. Jak to ale chodí, největší sláva z dob Wolfmana po čase vzala za své a žádný pozdější film mu ji nevrátil. Jeho herecká hvězda postupně pohasínala, až zhasla úplně 12. července 1973 v Kalifornii po problémech se zdravím a alkoholem.

Autor: Prasoid

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lon Chaney

Chaney Lon

Logan Ramsey

Ramsey Logan

Susan Baston

Baston Susan

Naposled navštívené:
Lon Chaney

Chaney Lon

Logan Ramsey

Ramsey Logan

Susan Baston

Baston Susan