Zari

Vanessa Mae

Rodné jméno:
Vanessa-Mae Vanakorn
Národnost:
Věk:
45
Narození:
27.10. 1978, Singapur
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson, známá spíše pod svým kratším uměleckým jménem Vanessa Mae, je mezinárodně známá britská houslistka, která se narodila 27. října 1978 v Sigapuru. Jejím otcem je Vorapong Vanakorn, hoteliér thajského původu a matkou čínská právnička Pamela Soei Luang Tan. Krátce po Vanessině narození se však její rodiče rozešli a matka se provdala za britského advokáta Grahama Nicholsona, který holčičku adoptoval, čímž Vanessa získala nejen jeho jméno, ale i britské občanství.

Od svých čtyř let vyrůstala v Londýně, kde navštěvovala nejprve prestižní Francouzsko-holandskou školu a posléze se zapsala jako posluchačka na Royal College of Music. Hudební nadání Vanessa zdědila po svojí matce, vynikající klavíristce, která se kdysi hudbou živila i profesionálně. S hraním na housle Vanessa začínala od svých pěti a na klavír dokonce už od tří let. Své první velké zahraniční vystoupení uskutečnila v roce 1988 na Schleswig-Holsteinském Hudebním Festivalu v Německu a ve stejném roce koncertovala i s Filharmonickým orchestrem v Londýně.

Časté a pravidelné vystupování v televizi jí už v dětství vyneslo značnou popularitu a jako třináctiletá byla dokonce zapsána (coby nejmladší zaznamenaná sólistka, hrající Beethovenovy a Čajkovského houslové koncerty) do Guinessovy knihy rekordů. Během dospívání se ale s přísně klasickým způsobem hraní poněkud rozešla a nahradila jej osobitým, provokativě a moderně znějícím stylem, který v sobě kombinuje různé hudební směry, včetně klasiky, popu, rocku a techna.

Při svých vystoupeních používá Vanessa Mae různé typy houslí - ať už akustické klasického stylu, nebo i moderní elektrické. Kuriozitou pak jsou její skleněné housle z masivního bílého křišťálu. Během svých koncertů poutá tako originální umělkyně pozornost nejen svojí mistrovskou hrou, ale i značně extravagantním, až výstředním oblečením. Svým uměním tato drobná tmavovláska nejenže dobyla a oslnila doslova celý svět, ale docela slušně si jím i naplnila peněženku a je považována za jednu z nejbohatších hudebních interpretek v Británii.

Nezapomíná přitom ani na druhé a často koncertuje ve prospěch charity. V menší míře se prosadila i jako zpěvačka a herečka - roku 2000 si např. zahrála princeznu v romantické televizní minisérii "Arabské noci" (u nás známější pod názvem "Tisíc a jedna noc"). Od r. 1990 vydala okolo třiceti hudebních alb a v roce 2011 pak zasedla do poroty v pěveckém zábavně-soutěžním pořadu britské televize "Popstar to Operastar".

Vanessa je od dětství vášnivou lyžařkou a jejím snem vždycky bylo zúčastnit se olympiády. Rok před zahájením ZOH 2014 dokonce odložila stranou svoji hudební kariéru a pilně trénovala ve svém oblíbeném švýcarském alpském středisku Zermatt. Její snaha přinesla ovoce a ona tak mohla v Soči reprezentovat Thajsko. S číslem 87 startovala v obřím slalomu, který se ztrátou necelé minuty na vedoucí závodnici ukončila na 67. (čili úplně posledním) místě. Velkým vítězstvím pro ni ovšem bylo, že do cíle vůbec dojela, protože několika daleko favorizovanějším lyžařkám se to nepodařilo. Už proto si tato subtilní houslistka zaslouží alespoň ocenění za odvahu.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

16:00 - 16:45

21 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Národní park New Forest

15:40 - 16:35

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

51 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

51 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vanessa Mae

Mae Vanessa

George Orrison

Orrison George

Naposled navštívené:
Vanessa Mae

Mae Vanessa

George Orrison

Orrison George