Zari

Hugh Griffith

Povolání:
Národnost:
Narození:
30.5. 1912, ostrov Anglesey, Wales
Úmrtí:
14.5. 1980, Londýn, Anglie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Rodilý Welšan, divadelní a filmový herec Hugh Griffith, držitel ceny Tony Award za nejlepšího divadelního herce ve hře Look Homeward Angel, a Oscara za vedlejší roli ve velkofilmu Ben Hur, se narodil 30. 5. 1912 v Marian Glas – Angsley, Wales - Velká Británie.

Griffith navštěvoval místní školu a chtěl pokračovat studiem na universitě, měl však problém s angličtinou a proto nebyl přijat. Dalším východiskem byla práce v bankovnictví, a poté, co se stal bankovním úředníkem, přesídlil do Londýna. Navštěvoval jako velký nadšenec často divadelní představení a rozhodnutí studovat na Královské akademii dramatického umění změnil ve skutek. Byl přijat a začal studia, která však přerušil po vstupu Anglie do II. světové války. Dobrovolně se přihlásil a sloužil po dobu válečného konfliktu v Indii a Barmě. Po ukončení války se vrátil aby dostudoval hereckou akademii, kterou ukončil v roce 1947, a rok hrál pohostinně na londýnských divadelních scénách.

Hugh Griffith svou filmovou kariéru započal v roce 1948 v britském snímku - The First Gentleman v roli Biskupa ze Salisbury a London Belongs to Me – Londýn patří mně. Podle mého názoru si Hugh užil skutečně krásných a různorodých charakterově náročných hlavních i vedlejších rolí, protože jeho kariéra započala na sklonku 40-tých let do 80-tých let minulého století, a stal se nejen evropským, ale i americkým filmovým hercem.

Mé první setkání s Griffithem bylo za omezených možností vidět díla světové kinematografie poprvé ve dvoudílném, barevném a prvním zvukovém zpracování filmu ověnčeném mnoha Oscary - Ben Hur, a jeho působivá, vedlejší role šejka Ilderima. Za tuto roli získal Oscara, a nominaci na Oscara získal i za vedlejší roli v anglickém historickém filmu Tom Jones v roli Sira Westerna rok 1963. Z naprosto jiného úhlu se nám jistě jevil v roli úctyhodného obchodníka se starožitnostmi, ve skutečnosti však geniálního padělatele Charlese Bonneta v komedii USA z roku 1966 - How to Steal a Million, u nás byl promítán pod názvem – Jak ukrást Venuši s kouzelnou Andrey Hepburn v roli jeho dcery Nicolle a Petera O´Toola v roli soukromého experta, odhadce Simona Dermotta. V Oliver Twist 1968 – role soudce, a role lékaře v jednom ze zpracování – Na Větrné hůrce – Bouřlivé výšiny - Wuthering Heights, kde roli Heatcliffa hrál Timothy Dalton.

Hugh Griffith začal mít v sedmdesátých létech značné zdravotní problémy, mimo jiné i psychické, které řešil alkoholem. Své závislosti se nedokázal zbavit a s alkoholem pak bojoval až do své smrti. V televizi jak anglické, tak i americké, vystupoval již od roku 1955. Kritikou je nejvíce uznávána komická role ředitele pohřebního ústavu Caradog Lloyd-Evanse z roku 1978 ve snímku - Grand Slam. Objevil se i v dalším zpracování - Pes Baskervilský v roli potrhlého vědce Franklanda. Posledním filmem, ve kterém hrál, byl v roce 1979 – A Nightingale Sang in Berkeley Square. Za svou nejlepší divadelní roli prý považoval roli Sheylocka v Shakespearově zpracování - Kupec benátský, nebo role Krále Leara.

V lednu 1980 byl jmenován čestným členem University of Wales, té university, kam nebyl pro špatnou angličtinu přijat. Hugh Griffith zemřel na infarkt 14. 5. 1980 v Londýně.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Pod pokličkou (2006) [TV pořad...

04:45 - 05:10

17 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Klíč

04:50 - 05:20

12 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

17 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe! (2014) [TV po...

05:00 - 05:55

2 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hugh Griffith

Griffith Hugh

Michael P. Redbourn

Redbourn Michael P.

Dva tygři

Dva tygři
Dva tygři

Lucy Cooper

Cooper Lucy

Naposled navštívené:
Hugh Griffith

Griffith Hugh

Michael P. Redbourn

Redbourn Michael P.

Dva tygři

Dva tygři
Dva tygři

Lucy Cooper

Cooper Lucy