Zari

Helen Morgan

Povolání:
Národnost:
Narození:
2.8. 1900, Danville, Illinois, USA
Úmrtí:
9.10. 1941, Chicago, Illinois, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Před tím než se objevily zpívající ikony Édith Piaf, Billie Holiday a Judy Garland, byla tu jedna originální dáma, která dosud nevídaně zazpívala blues. Stejně jako její nástupkyně, Helen Morgan žila smutné, stejně jako v písních, které zpívala.

Svůj život začala 2. srpna 1900 ve velmi skromném prostředí. Její otec byl farmář z Illinois. V mládí se přestěhovala do Chicaga a pracovala v řadě podřadných dělnických profesí, manikérka, balička sušenek, na poště u přepážky. Její vášní však byla hudba a v 18 letech se rozhodla odejít a jít za svým snem kabaretní zpěvačky. Během několika let pracovala pod světly Broadwaye s George White Scandals. Mezitím studovala hudbu v Metropolitní opeře a vystupovala v estrádách.

Helen byla protikladem bujarých zpěvaček Jazzového věku, protože její hluboký, temný hlas se zdál být zrozen spíše pro splétání příběhů o smutku a nářku, než na zábavu a dovádění. Chicagští mafiáni byli unešení její mimikou a štědře sponzorovali její výstupy.

Helen dobyla Broadway koncem 20. let 20. století svou hlavní rolí tragické mulatky Julie v přelomovém muzikálu Show Boat v roce 1927.

Manželství v troskách, emocionální nestabilita a hluboká vášeň pro nápoj démonů a vše co se dalo šňupat, to vše ji rychle dostalo na dno. Nemohla smysluplně pracovat a její zdraví se rok od roku zhoršovalo. Poté, co se půl dekády točila ve špatné spirále, zkusila vystřízlivět a v roce 1936 udělala obrovský rozruch filmovou verzí Show Boat (1936) s Irene Dunne, Allanem Jonesem a Paulem Robesonem v hlavních rolích. Začala se také znovu objevovat v klubech, ale bylo už příliš pozdě. Roky sebeničení způsobily své škody a zemřela v roce 1941 na cirhózu jater ve věku 41 let. V roce 1957 byl natočen poněkud přislazený fiktivní film zachycující její život a problematické časy. V The Helen Morgan Story (1957) ji ztvárnila Ann Blyth jako smyslnou, nešťastnou zpěvačku, přičemž Gogi Grantová bylas velkolepou volbou pro dabing ve vokálech podle všech Heleniných nejznámějších standardů.

Ano, než tu byla Garlandová, byla tu Morganová.

Autor: Petrkey

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - 13. komnata Jiřího Helekala (2...

21:10 - 21:39

17 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrovy Malajsie

21:00 - 21:30

27 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

20:20 - 21:45

67 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

20:15 - 21:40

72 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Helen Morgan

Morgan Helen

Neal Acree

Acree Neal

Agentura Pepa

Agentura Pepa
Agentura Pepa

Erika Wessels

Wessels Erika

Naposled navštívené:
Helen Morgan

Morgan Helen

Neal Acree

Acree Neal

Agentura Pepa

Agentura Pepa
Agentura Pepa

Erika Wessels

Wessels Erika