Zari

Henry Gibson

Povolání:
Rodné jméno:
Henry Gibson Bateman
Známý jako:
James Bateman / Olsen Gibson
Národnost:
Narození:
21.9. 1935, Germantown, Pensylvánie, USA
Úmrtí:
14.9. 2009, Malibu, Kalifornie, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Henry Gibson (rodným jménem Henry Gibson Bateman) se narodil 21. září 1935 v Germantown v Pensylvánii. Je synem Dorothy (rozené Cassidy) a Edmunda Alberta Batemana. Navštěvoval školu Svatéjo Josefa, kde se stal předsedou činoherního klubu.

Poté absolvoval katolickou univerzitu v Americkém Washingtonu, D.C. Současně sloužil v US Air Force jako zpravodajský důstojník. Když byl propuštěn, začal se živit jako básník. Zalíbila se mu dramata Henrika Ibsena. Mnohokrát o něm mluvil a jako básník se jím nechal inspirovat.

6 dubna 1966 se Henry Gibson oženil s Lois Joan Geiger, která byla o 5 let starší. Manželství rozdělila smrt Lois, která zemřela 6. května 2007. Z manželství mají 3 syny, Jonathana Davida Gibsona, jenž je producentem ve společnosti Universal Pictures, Charlese Alexandera Gibsona, jenž je režisér a vedoucí vizuálních efektů a Jamese Gibsona, jenž je scenárista.

Henryho kariéra začala již v sedmi letech. Začínal na divadelních prknech. Na televizní obrazovky se poprvé dostal ve filmu Jerryho Lewise The Nutty Professor (1963). Poté se Henry objevil v dalších třech filmech, jenž režíroval Robert Altman. Jedná se o filmy The long Goodbye (role Dr. Verringera), A perfect couple (1979, role Freda Botta), HealtH (1980, role Bobbyho Hammera). Ve filmu Nashville si Henry zahrál vedle Neda Beattyho a Keith Carradineové.

Henry se na tři roky stal součástí televizní show Laugh-In. Představoval se jako básník a recitoval satirické a politické básně.

V roce 1989 si Henry zahrál ve filmu The Burbs (1989, role Dr. Werner Klopeka). Hlavní roli zahrál Tom Hank a Henry hrál darebáka. Často propůjčoval svůj hlas animovaným postavičkám. Hostoval v seriálu Star Trek: Deep space nine (1998).

Henrymu byla diagnostikována rakovina, jíž 14. září 2009 ve svém domě v Malibu v Californii, podlehl. Jeho synové ho na vlastní žádost nechali zpopenit ve Westwoodu, kde je pamětní palouk.

Autor: veverka-zrzka

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Henry Gibson

Gibson Henry

Ian Bender

Bender Ian

Gilles Kneuse

Kneuse Gilles

Naposled navštívené:
Henry Gibson

Gibson Henry

Ian Bender

Bender Ian

Gilles Kneuse

Kneuse Gilles