Zari
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Jan Kučera (3)

Povolání:
Národnost:
Narození:
1977, Klatovy, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Dirigent, hudebník a skladatel Jan Kučera již od svých pěti let navštěvoval nýrskou Lidovou školu umění, kde se věnoval hře na klavír a později na pražské konzervatoři absolvoval skladatelský a dirigentský obor, v jehož studiu pokračoval na Hudební akademii múzických umění Praha. Kučera coby dirigent debutoval premiérovým uvedením svých tří symfonických básní na motivy spisovatelů M. Kundery; B. Hrabala a J. Koláře v nastudování s pražským Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Kučera za dirigentským pultíkem spolupracuje s celou řadou předních velkých těles i menších orchestrů, k nimž kromě již uvedeného uskupení možno přidat i Moravskou filharmonii Olomouc; a nelze zapomenout ani na jeho neméně záslužnou práci s doprovázením množství výtečných sólistů od houslistů V. Hudečka a P. Šporcla, přes J. Simona či hornistu R. Baboráka po M. Fukačovou a světově proslulou pěvkyni D. Peckovou. Kučera ale na koncertních pódiích stál i s mnoha dalšími zahraničními uměleckými osobnostmi. Kučera na dirigentském postu se již nyní může pochlubit také několika nahranými úspěšnými nosiči, jako je Krásova opera Brundibár nebo album Hymny 27 členských států Evropské unie, kterou realizoval u příležitosti českého předsednictví Evropské unie. Kučera je v hudebním světě nejenom zdatným dirigentem, ale v poslední době na sebe čím dál rasantněji upozorňuje také jako autor. Kučera coby skladatel přesahuje několik žánrových oblastí, neboť tvoří kompozice symfonické, komorní, kantátové, písňové či scénické, ale logicky i aranžuje. O Kučerově skladatelském počinu na motivy českých literátů je psáno výše a k dalším jeho kouskům na poli soudobé vážné hudby patří třeba Suite concertante pro smyčcové kvarteto a orchestr. Kučera se ve své autorské tvorbě nevyhýbá ani jazzu a z úzké spolupráce se smyčcovým kvartetem Epoque Quartet a ze spojení s jeho vlastním jazzovým klavírním triem mimo jiné vzešlo autorské album Stav beztíže. V současné době Kučera komponuje komickou komorní operu podle námětu dvojice Kaiser & Lábus s názvem Rudá Marie.

Jan Kučera jako skladatel scénické hudby spolupracuje s celou řadou divadelních scén, například s pražskými Divadlem na Vinohradech a Rokokem, pro které skládá hudbu k inscenacím činoherním i alternativním. V divadelním světě je Kučera ale také znám jako dirigent a k jeho nejvýznamnějším počinům patří nastudování opery J. Krásy Brundibár, kterou řídil v pařížské Opéra Bastille.

Jan Kučera jako skladatel v oblasti filmu dosud neprorazil, ale pro jeho mimořádný skladatelský scénický talent, je to určitě jenom otázka času; každopádně jako dirigent není divákům u televizních obrazovek zcela neznámý. Kučeru měli možnost hudbymilovní diváci vidět z mnoha rozličných záznamů jednotlivých koncertů při rozličných příležitostech, z nichž do popředí zcela jasně vystupuje Závěrečný galakoncert III. Mezinárodního hudebního festivalu Václav Hudeček & a jeho hosté, při němž dirigoval jak samotného mistra, tak Moravskou filharmonii Olomouc nejenom při Mozartově Malé noční hudbě, ale především u Händlových děl Vodní hudba a Hudba ke královskému ohňostroji, v jehož finále se za linutí tónů odpaloval ohňostroj reálný.

Jan Kučera je nositelem Čestného uznání dirigentské soutěže Pražského jara.

Audiografie (umělecká – výběr): ? – Jan Krása: Brundibár; Stav beztíže (CD); 2oo9 – Symfonický orchestr Českého rozhlasu Praha: Hymny 27 členských států Evropské unie (CD); …
Filmografie (umělecká – výběr): 2o1o – Závěrečný galakoncert III. Mezinárodního hudebního festivalu Václav Hudeček & a jeho hosté, …
Songgrafie skladatelská – výběr): ? – Suite concertante pro smyčcové kvarteto a orchestr; …

zdroj: Daniel Rubeš - Lexikon osobností česko - slovenské kultury

Autor: řepešínský

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 10:10

64 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

09:30 - 10:20

34 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

09:30 - 10:55

34 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

09:20 - 10:30

44 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jan Kučera

Kučera Jan

Naposled navštívené:
Jan Kučera

Kučera Jan