Zari

Bohuslav Čáp

Povolání:
Národnost:
Narození:
26.10. 1925, Borová u Náchoda, Československo
Úmrtí:
11.6. 1997, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec Bohuslav Čáp pocházel z východočeského venkova a již od dětství se jako ochotník věnoval divadlu v Náchodě. Po absolvování dvouleté obchodní školy prošel totálním nasazením v jedné z náchodských továren, po osvobození se začal herectví věnovat již na profesionální úrovni. V letech 1945-1946 byl členem Oblastního divadla severovýchodních Čech v Náchodě, následovala krátká štace v Horáckém divadle v Jihlavě (1946-1947) a po vojenské službě na jednu sezónu zakotvil v Kladně (1949-1950). Následujících jedenáct let odehrál na jevišti Krajského oblastního divadla v Olomouci (1950-1961; respektive Divadlo Oldřicha Stibora).

V době svého olomouckého angažmá se Bohuslav Čáp dostal ke své první filmové roli, která ostatně zůstává dodnes nejznámější – v postavě zlenivělého venkovského krejčíka se objevil v legendární pohádce PYŠNÁ PRINCEZNA (1952). Na dlouhou dobu to byla jeho jediná spolupráce s filmem, mezitím v letech 1961-1966 hrál ve Státním divadle v Ostravě. V roce 1967 byl Bohuslav Čáp angažován do činohry Národního divadla v Praze a zde setrval až do konce své umělecké dráhy. Na naší první scéně se Čáp musel spokojit jen s menšími hereckými úkoly, svými výkony v nevelkých postavách nicméně podpořil řadu zdařilých inscenací Národního divadla od konce šedesátých let.

S příchodem do Prahy čekala na Bohuslava Čápa také četnější spolupráce s filmem a televizí. Na přelomu 60. a 70. let menšími rolemi přispěl do několika zásadních filmů té doby (STUD, 1967; ČEST A SLÁVA, 1968; UŽ ZASE SKÁČU PŘES KALUŽE, 1970), několikrát se objevil v žánru historické komedie (SLASTI OTCE VLASTI, 1969; SVATBY PANA VOKA, 1970). Kromě divadla a filmu začal hrát také v televizních seriálech a inscenacích, připomeňme také jeho postavu rádce v dodnes oblíbené pohádce PRINCOVÉ JSOU NA DRAKA (1981).

Poslední filmovou rolí Bohuslava Čápa byl bezejmenný stařec v pohádce NEBOJSA (1988), v roce 1989 odešel do důchodu i z Národního divadla. Pohostinsky ale nadále na jevišti vystupoval, naposledy alternoval menší roli v představení Sen noci svatojánské z roku 1997, v průběhu devadesátých let také znovu hrál v televizi. Kromě všech již uvedených aktivit pracoval Bohuslav Čáp také pro rozhlas a dabing. V roce 1996 obdržel od Herecké asociace cenu Senior Prix.

Bohuslav Čáp zemřel v Praze 11. června 1997 ve věku 71 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bohuslav Čáp

Čáp Bohuslav

Tim Barraball

Barraball Tim

Robert Leckie

Leckie Robert

Leon Clore

Clore Leon

Canarisova krvavá hviezda

Canarisova krvavá hviezda

Naposled navštívené:
Bohuslav Čáp

Čáp Bohuslav

Tim Barraball

Barraball Tim

Robert Leckie

Leckie Robert

Leon Clore

Clore Leon

Canarisova krvavá hviezda

Canarisova krvavá hviezda