Zari

John Carradine

Povolání:
Rodné jméno:
Richmond Reed Carradine
Národnost:
Narození:
5.2. 1906, New York , New York , USA
Úmrtí:
27.11. 1988, Milán, Itálie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Prvenství v nejvíce natočených filmech má zřejmě podle světového přehledu americký herec John Carradine – Richmond Reed - Carradine, který se narodil 5. 2. 1906 v Poughkeepsie v New Yorku. John překonal v počtu natočených filmů – naprosto neskutečným číslem 342 filmů i rekord herce, režisera Donalda Crispa, který začínal ještě v éře němého filmu – 300 filmů, třetím rekordmanem co do počtu filmů je známý představitel hororových rolí – Christopher Lee – více než 200 filmů. Mimo jiné má rodina Carradinových kořeny už ve středověku, a to ve Španělsku v podobě skutečného světce - sv. Pedra Carradegna, který byl patronem svatých města Barcelony už v 16. století.

Jeho otec byl velmi známý a tzv. – „pověstný muž“ – nejen, že byl dobrý lékař-chirurg, ale rád ve volném čase pracoval pro New York Times, jako reportér. John navštěvoval střední školu - Christ Church School, a Grafickou uměleckou školu - Graphic Art School. Věnoval se také sochařství, a jak se zdá, od umění tohoto druhu neměl daleko ani k divadlu a herectví.

Carradine debutoval v New Orleanském divadle v Dumasově drama - Dáma s kaméliemi – Camille v roce 1925. O dva roky už s hereckými zkušenostmi přijíždí do Los Angeles, aby pokračoval v kariéře divadelního herce. David se mimoto zabýval scénickými návrhy pro film a divadlo. Byl to právě producent Cecil B. DeMille, který sice odmítl jeho scénické návrhy, ale nabídl mu hereckou příležitost ve filmu. Carradine debutoval v roce 1930 v - Tol'able David v roli Petera Richmonda. Stal se kamarádem a chráněncem herce Johna Barrymorea. Jak jsem již napsala byl to umělec po všech stránkách a tak hrál nejen v klasických zpracováních Shakespearových titulů – Večer tříkrálový – role Malvolia, nebo Hamleta, ale i současných.

John Carradine byl čtyřikrát ženatý, a měl z těchto manželství čtyři vlastní syny - Chrise, Davida, Keitha a Roberta, ale adoptoval syna Bruce Carradina. Dva z jeho synů se stali umělci a dva herci, nejznámějším z nich se stal syn David, který byl pověstný svým perfektním uměním v karate, která využil v mnoha filmech. Nejznámějším se stal v Tarantinově snímku - Kill Bill I. a II, nebo TV seriálech Kung Fu - jako Kwai Chang Caine, nebo v roli Justina Lamont v North and South 1986.

Carradine byl jako herec mužem mnoha tváří – hrál stejně dobře gangstery, westernové desperáty a lupiče, námořníky, nebo piráty, dobráky, odporné charaktery. Jeho role zabrousily i do hororových snímků, měl příjemný, hluboký a nosný baryton-bassový hlas, kterým byl známý už z doby působení na jevišti. Hrál v Kleopatře z roku 1934, Mary of Scottlands, Ramona, Dimples, Alexanders Ragtime Band, Jesse James – Forda, Fordův – Dostavník - Stagecoach – Hatfielda, Blod and Sand – National, Son of Fury - Kaleb Greene, Western Union – doktor Mudroch, Fallen Angel - prof. Madley.

Objevil se v téměř všech příbězích čínsko-amerického detektíva Charlieho Chana, anebo japonského soukromého detektíva Mr. Kentara Moto, v hlavní roli – Peter Lorre, natočených do 40-tých let. Mě osobně zaujal také ve filmu s názvem - Modrovous – Bluebeard z roku 1944, který ztvárněním charakteru a psychologie hlavní postavy Gastona Morrella – vraha mladých žen na sebe mimořádně upozornil, že je s ním třeba jako hercem vážně počítat.

John se přestěhoval v 80-tých letech se svou čtvrtou manželkou, rodilou Italkou - Emily Cisneros do Itálie a střídavě žili v Miláně nebo na italském venkově. Natáčel ještě do roku 1987. Zemřel náhle ve spánku dne 27. listopadu 1988, v Milánu v Itálii.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

04:45 - 05:15

3 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Náš venkov (2000) [TV cyklus]

04:25 - 04:50

23 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

3 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe!

04:40 - 05:55

8 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
John Carradine

Carradine John

Naposled navštívené:
John Carradine

Carradine John