Zari

Helmut Berger

Povolání:
Rodné jméno:
Helmut Steinberger
Známý jako:
Helmut Steinbergher/Heli
Národnost:
Narození:
29.5. 1944, Bad Ischl, Rakousko
Úmrtí:
18.5. 2023, Salzburg, Rakousko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Pochází z rodiny hoteliérů, vyrůstal v Salcburku, a po maturitě se pokusil v Paříži a Londýně statoval jako fotomodel a učinkovat v TV reklamách. V roce 1965 odešel do Itálie, kde na univerzitě v Perugii studoval italštinu. Na studia si vydělával statováním ve film. ateliérech Cinecitté.

Pro film ho objevil režisér Luchino Visconti, který ho obsadil do malé role v epizodě (Čarodějka za živa upálená) z povídkového filmu Čarodějky. Mezinárodní úspěch mu přinesla úloha potomka německé velkoburžoazní rodiny v dramatické společenské fresce Soumrak bohů (r. L. Visconti).

Zjemnělost, bisexuální sklony a bezcitnost - to jsou charakteristické rysy mnoha filmových postav, které Helmut ztělesňoval zejména ve filmech odehrávajících se v minulosti: šílený král Ludvík Bavorský v epickém životopisném snímku Ludvík Bavorský (r. L. Visconti), bezohledně vypočítavý krupiér Kosta v kriminálním snímku Dravci (r. S. Gobbi), cynický pašerák drog a gigolo Thomas Hursa v příběhu manželského trojúhelníku Romantická Angličanka (r. J. Losey), ženami vydržovaný student Konrad Hübel v psychologickém snímku podle povídky Enrica Medioliho Rodinný portrét (r. L. Visconti) nebo nacistický důstojník Helmut Wallenberg v kontroverzním dramatu z prostředí luxusního nevěstince Salon Kitty (r. T. Brass).

Od poč. 80. let se uplatňoval už jen v podřadných komerčních filmech různé provenience. Z jeho účinkování v TV vyniká úloha Petera de Vilbise v americkém seriálu Dynasty (1983 - 84, Dynastie - TV NOVA). Na konci 80. let byl v Itálii stíhán za přechovávání drog. V poslední době se pokouší o filmovou režii.

Autor: jarda53

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Helmut Berger

Berger Helmut

Sklep (Pivnica)

Sklep
Pivnica

Naposled navštívené:
Helmut Berger

Berger Helmut

Sklep (Pivnica)

Sklep
Pivnica