Duben

Marie-Christine Barrault

Povolání:
Národnost:
Věk:
80
Narození:
21.3. 1944, Paříž, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Mezinárodně proslulá francouzská herečka Marie-Christine Barrault pochází z umělecky založené rodiny, její otec Max Henry Barrault byl divadelním manažerem, veřejnosti je ale více známé jméno jejího strýce, herce Jeana-Louise Barraulta (1910-1994). Marie-Christine se narodila v Paříži, kde také vyrůstala, po otcově smrti s matkou a jejím druhým manželem. Začala studovat na dívčí katolické škole, kde poprvé okusila amatérské divadlo a přes počátek studia literatury v Londýně nakonec mimo jiné díky strýci Jeanu-Louisi Barraultovi zjistila, že divadlo je to jediné, co ji zajímá. Navštěvovala herecké kurzy René Simona a od roku 1964 studovala na pařížské konzervatoři. Pod strýcovým vedením se vzápětí objevila na divadelním jevišti a rok 1965 byl pro ni mezníkem hned v několika ohledech. V Théâtre de la Comunne debutovala ve hře Andorra, přišly první nabídky z televize, jako atraktivní dívka byla oslovena i pro pózování v časopisech a v roce 1965 se také provdala. Jejím manželem se stal přítel z dětství, Daniel Toscan du Plantier (1941-2003), pozdější filmový producent a šéf společnosti Gaumont.

V průběhu druhé poloviny 60. let se Marie-Christine Barrault na několika pařížských scénách prosadila jako výrazná osobnost mladé herecké generace a následně impozantním způsobem vstoupila i do světa filmu. Jednu z hlavních rolí mladé dívky Françoise ztvárnila v Rohmerově filmu MOJE NOC U MAUD (Ma nuit chez Maud, 1969); snímek zaznamenal značný mezinárodní ohlas a dnes patří ke klenotům francouzské kinematografie, mimo jiné byl nominován na Oscara jako nejlepší zahraniční film. Hned z následující filmové role znají herečku i čeští diváci – jako křehká Lisa byla múzou i nedostižným idolem Pierre Richarda v dodnes populární komedii ROZTRŽITÝ (Le distrait, 1970). Nadále ale její prioritou zůstávalo divadlo, před kamerou vystupovala spíše v televizi, ať už v seriálech nebo inscenacích.

Dalším mezníkem kariéry Marie-Christine Barrault bylo milostné drama BRATRANEC A SESTŘENICE (Cousin, cousine, 1975), v němž vytvořila ústřední pár s Victorem Lanouxem a za svou kreaci byla nominována na Oscara v kategorii herečka v hlavní roli. Z další hereččiny filmografie nelze opomenout i u nás dobře známý koprodukční sci-fi thriller DOTEK MEDÚZY (The Medusa Touch, 1978). Překvapivě úspěšnější byl ve své době film DIVOŠSTVÍ (L'état sauvage, 1978), v němž vytvořila hlavní roli po boku Michela Piccoliho. Počátkem osmdesátých let se pak Marie-Christine Barrault pokusila prosadit i v Hollywoodu a v jedné z vedlejších rolí jsme ji mohli vidět ve filmu Woodyho Allena VZPOMÍNKY NA HVĚZDNÝ PRACH (Stardust Memories, 1980). V roce 1981 byla členkou poroty na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách.

Ještě před premiérou svého dalšího amerického filmu STŮL PRO PĚT (Table for Five, 1983) se Marie-Christine vrátila do Francie a znovu se začala aktivně věnovat divadlu, vystupovala například v Théâtre de l'Athénée. Znovu pracovala také pro televizi, z její další filmografie připomeňme hvězdně obsazený německo-francouzský film SWANNOVA LÁSKA (Un amour de Swann, 1984). Kromě několika dalších filmů uvedených i v našich kinech se výrazně prosadila titulní rolí v televizním seriálu MARIE CURIE, UNE FEMME HONORABLE (1991), za niž získala ocenění 7 d'Or Night a také Stříbrnou nymfu na televizním festivalu v Monte Carlu. I v devadesátých letech kladla důraz především na svou jevištní prezentaci a diváckou i odbornou veřejnost zaujala svými výkony nejen ve francouzské moderně, ale i ve světové klasice (Višňový sad).

Mezitím se v roce 1989 rozvedla s Toscanem du Plantier a o rok později se jejím druhým manželem stal slavný režisér Roger Vadim (1928-2000), který se v té době soustředil již jen na práci v divadle a pod jeho režijním vedením hrála Marie-Christine například ve hře Ve stejnou dobu v jiném roce. Řadu rolí před kamerou rozšiřovala nadále hlavně v televizi, zatím poslední výraznou filmovou rolí byla Mélanie v kriminálce ZÁHADNÁ NEZNÁMÁ (La disparue de Deauville, 2007).

Kromě divadla, filmu a televize se Marie-Christine Barrault uplatnila také v dabingu, je též autorkou dvou vlastních autobiograficky laděných knih. Z prvního manželství s Danielem Toscanem du Plantier má dvě děti, syna Davida a dceru Ariane, obě se pohybují taktéž v oblasti filmu.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190634
Osobností: 698067
Fotografií: 764724
Plakátů: 377092
Obsahů a biografií: 178419
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Temno (1950)

Temno
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Zvony z rákosu (1950)

Zvony z rákosu
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Žízeň (1949)

Žízeň
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Rande (2000) [TV epizoda]

Rande
Taky slušný díl, několik   scének a hlášek   výborných. Stěžejní téma   dílu je, že Kitty chce s   Ericem trávit více času,   zdá se ji, že se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Den poté (2000) [TV epizoda]

Den poté
Eric se konečně dočká a   má sex s Donnou, ale každej   kvalitu sexu vidí jinak a   různě o ní mluví. Celkově   slušný díl, vícero   vtipných seků a hlášek -   70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marie-Christine Barrault

Barrault Marie-Christine

Naposled navštívené:
Marie-Christine Barrault

Barrault Marie-Christine