Zari

Věra Koktová

Povolání:
Známá jako:
Věra Režná
Národnost:
Narození:
1.4. 1926, Košice, Československo
Úmrtí:
25.7. 2013, Podbořany, okres Louny, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Věra Koktová absolvovala herectví na DAMU v roce 1951 a nastoupila dlouholeté angažmá v divadle S. K. Neumana (dnes Divadlo pod Palmovkou), kde hrála spoustu i hlavních rolí. Na plátně se poprvé objevila v Radokově filmovém debutu z terezínského ghetta Daleká cesta v roli jedné z vězeňkyň. Pak následovaly během desítek let, desítky malých a ještě menších rolí.

Určitě se vám vybaví "lehká holka" Mařena, jíž našel Švejk ve své posteli, spolu s portýrem z noční kavárny, kterého paní Müllerová vzala na byt. Nebo paní hostinská ve filmu Florenc 13:30. Většina rolí Věry Koktové v 70. a 80. letech byla v televizních inscenacích a seriálech, např. prodavačka v Chalupářích. Až v roce 1991 si zahrála první a asi i poslední větší roli ve filmu Trhala fialky dynamitem, kde spolu s Ninou Jiránkovou, coby vážené dámy, nevědomky pašovaly drogy.

Věra Koktová léta působila jako učitelka v lidové škole umění, kde připravila na herectví např. Milenu Steinmasslovou, Zuzanu Vejvodovou, nebo Jana Teplého. Sama se slavnou nikdy nestala.

Byla třikrát vdaná: Holubová, Režná, Mikšová. Má však jen jednoho syna a dva vnuky, ačkoli si vždycky přála mít velkou rodinu.

Autor: ge_orge

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Věra Koktová

Koktová Věra

Naposled navštívené:
Věra Koktová

Koktová Věra